happy as lazzaro

Програмата на предстоящото 23-то издание на София Филм Фест продължава да ни се разкрива, като поредното очаквано загалвие, което се включва в нея, е „Щастливият Лазаро” („Happy as Lazzaro“ / „Lazzaro felice„) на Аличе Рорвахер.

Носителят на наградата за най-добър сценарий от фестивала в Кан 2018 ще докосне всички зрители до магическия реализъм, превърнал се в запазена марка на филмите на италианката Аличе Рорвахер. Името на талантливата режисьорка е познато на българските киномани от София Филм Фест 2015, когато тя представи у нас предишния си филм – „Чудесата”, обиколил триумфално едни от най-престижните фестивали по света.

Рорвахер е родена през 1981 година във Фиезоле. Учи в Торино и Лисабон. Работила е в документалното кино като монтажист и режисьор. Първият й игрален филм „Corpo celeste” е представен през 2011 година в Кан и получава номинация за „Златна камера”, а след това е представен на 15 авторитетни филмови форуми по света. Най-новият й филм „Щастливият Лазаро” отново разкрива таланта на Рорвахер като сценарист и режисьор да съчетава убедително и очарователно естетиката, която следва традицията на неореализма, с елементи, присъщи на нейния авторски почерк, по своеобразен италиански маниер.

Сюжетът проследява срещата между наивното и добросърдечно момче Лазаро и Танкреди – млад благородник с богато въображение, които живеят в изолираното и много бедно селце Инвиолата. Тази история е за странното партньорство между двамата, превърнало се в ценно приятелство, което ще преведе Лазаро през времето в търсене на Танкреди. А когато за първи път той попада в големия град, Лазаро напомня на късче от миналото, изгубено в модерния свят…

Щастливият Лазаро” e превъзходна италианска драма със силни духовни послания, която медитира върху състраданието, доверието и безкористността“, възкликва за филма Виктор Фрага от dmovies.org след срещата си с творбата на Рорвахер.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *