дивата круша

Започват добрите новини от предстоящото 23-то издание на София Филм Фест.

Стана ясно, че очакваният с голямо нетърпение от нас „Дивата круша“ („The Wild Pear Tree“ / „Ahlat Agaci“) на Нури Билге Джейлан ще бъде част от София Филм Фест, като с него ще бъде закрита официалната програма.

Осмият пълнометражен филм на Джейлан, копродукция между Турция, Франция, Германия, България (РФФ Интернешънъл), Босна и Херцеговина, Македония и Швеция, беше представен премиерно в основния конкурс на Кан през 2018 година и бе приет изключително топло от публиката и критиката. Международната преса е единодушна във възторга си от „хипнотизиращата фуга“, изградена от „удивително всеобхватния разказ, в който са преплетени философия, религиозни традиции и етични норми“ (Джей Уайзбърг, Variety).

Дивата круша“ разказва историята на младия Синан, страстно влюбен в литературата, чиято мечта е да стане писател. След завръщането си в своя роден си град в Анадола, той се опитва да намери средства, с които да издаде книгата си, но е преследван от различни проблеми, включително и дълговете на баща му… Съдбата често си играе с хората и обича да поднася изненади…

Дивата круша“ е нежен, човечен и изящно заснет филм, с великолепна актьорска игра, дело на турския майстор на киното Нури Билге Джейлан, носител на „Златна палма“ – творбата е издържана в присъщия му философски, леко тъжен и изпълнен със специфично чувство за хумор стил, който е неподражаем и истински магнетичен. Филмът е своеобразна елегия, посветена на мечтите и родното място – и как завръщането към тях понякога е причина за особен, сладко-горчив вкус на носталгия… Това е поредната дълбока, изпълнена с мъдрост творба на изключителния артист Джейлан.“
Питър Брадшоу, The Guardian

Продуцент на „Дивата круша“ е дългогодишният творчески партньор на Джейлан – Зейнеп Атакан. Копродуцент от българска страна е Стефан Китанов.

Филмът е реализиран с подкрепата на ИА „Национален филмов център“ и в партньорство с „Ню Бояна Филм Студиос“ (Nu Boyana Film Studios).

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *