Грегъpи Hикотеpo
Грегъpи Hикотеpo

През лятото на миналата година ви запознахме подробно с проекта за възкресяване на осемдесетарската забава на ужаса „Creepshow“ под формата на телевизионен сериал. Дълго време нямаше нова информация по въпроса, но наскоро стана ясно, че идеята съвсем не е изоставена и по нея се бачка сериозно.

Обещанията са за тонално разнообразна поредица от ту страховити, ту по-забавни сюжети, с разнообразно времетраене, като към тях, за да се спази традицията, може би ще се появи и комиксова притурка. Освен това продукцията на стрийминг платформата „Shudder“ ще събере някои от големите имена на литературния хорър, сред които са Джо Р. Лансдейл, Стивън Кинг и Джо Хил (последните двама са баща и син, което вероятно всеки от вас отдавна знае).

Не е никаква изненада, че Грегъри Никотеро, който ще ръководи сериала, е привлякъл към него точно Кинг, тъй като роденият в Мейн автор е важна творческа фигура в класиката от 1982 г., а разказът му „Начин на оцеляване“ ще послужи за основа на един от епизодите.

Стивън Кинг
Стивън Кинг

Начин на оцеляване“ излиза за първи път през 1982 г. в антологията „Terrors“ под редакцията и съставителството на Чарлз Л. Грант. Три години по-късно Кинг включва историята в своя сборник „Skeleton Crew“ (ocaкатено нацепен у нас на две части, които се появяват из книжните ни сергии под заглавията „Маймуната“ и „Мъглата“; въпросният разказ е част от съдържанието на първия том).

Сюжетът е сред най-екстремните и откачени неща, които Краля на ужаса е писал и ни запознава с трагедията на користен хирург, който след корабокрушение се озовава на безлюден остров. Единственото, с което разполага в изобилие, са безмерните количества хероин, които той самият се е опитал да пренесе на злощастния круизен кораб като контрабанда. Лишен от провизии и най-вече от храна, друсан до козирката и напълно изолиран от света, хирургът скоростно започва да губи разсъдък и постепенно се самоизяжда. Наративът е от първо лице единствено число и е представен като записки от импровизиран дневник.

Artwork към първия „Creepshow“
Artwork към първия „Creepshow“

Нямаме идея как точно ще бъде показано всичко това в адаптацията, но да не забравяме, че „Начин на оцеляване“ вече два пъти е бил екранизиран – под формата на нископрофилни късометражки. Надяваме се, че Никотеро ще вземе „Creepshow“ присърце и че ще продължи достойно творческите пориви на Кинг, а и на Джордж А. Ромеро, който навремето се изяви като режисьор на оригиналния филм.

Очакваме в идните месеци още детайли, а за финал – вижте този старомоден тийзър постер:

Очаква се телевизионният „Creepshow“ да се появи по някое време през 2019 г.
Очаква се телевизионният „Creepshow“ да се появи по някое време през 2019 г.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 Comments

  1. Дано да се получи нещо гледаемо и наистина мрачно. Фен съм на Кинг (това всъщност беше първия писател, на който почнах да му издирвам и да чета абсолютно всичко и някъде до към 10-11-ти клас си бях направил една доста добра колекцийка от негови неща, повечето бяха от ония книги на издателство „Плеяда“, с готиното оформление на Петър Станимиров 🙂 ). Та, дано се получи наистина нещо по- брутално, ама честно казано съм доста скептичен. Например последната екранизация на „То“ (с риск да бъда „линчуван“ от феновете на филма в този сайт 🙂 ) за мен лично беше много слаба, да не кажа ужасна (в лошия смисъл на думата 🙂 ). Бутафорна, предсказуема и банална- дано и тук да не се получи нещо подобно. Между другото, какво става с „Гробище за домашни любимци“ (там като, че ли имам по- големи очаквания)?

    1. Май има нов трейлър. Още не съм го гледал. Но като цяло ми изглежда яка психария

    2. А-ха, ясно! Трябва като имам повече време да се разровя из нета и да му хвърля едно око (според мен това е една от най-силните книги на Кинг и се надявам да се получи нещо подобаващо)…

    3. Има нов тв спот за „Pet Sematary“, а следващият трейлър се чака по някое време другия месец.

    4. Супер! Най-вероятно трейлъра ще бъде отразен тук, в „Операция“-та (един вид удобство си е, така човек си спестява ровичкането из нета и постоянното проверяване кога точно се е появил даден трейлър или дори филм 🙂 )….