Има определени географски и творчески територии, в които винаги може да очакваме изненади. Анимационното предизвикателство „Ruben Brandt, Collector” е дело на словенски автор – Милорад Кръстич, създадено е с подкрепата на Унгарския национален филмов фонд (затова се води и унгарски филм!), бюджетът му е минимален – 4,25 милиона долара, работата е свършена от екип 150 професионалисти, а премиерата на провокативния трилър-ноар е била преди няколко месеца – на фестивала в Локарно. И както казва самият Кръстич – „Имаше само едно предизвикателство пред нас: способни ли сме да направим пълнометражна анимация, която да не е досадна?!”

Предлагаме ви да хвърлите поглед на официалния международен трейлър (на английски и в оригинал) на филма – и да прецените дали авторът и екипът му са успели да се справят…

Създаването на „Ruben Brandt, Collector” отнема на автора му повече от седем години – през август 2010 той започва с няколко рисунки, които му напомнят на сцени от пълнометражна анимация, затова Милорад Кръстич развива идеята и започва да пише сценария, като се консултира със съпругата си Радмила Рожков (двамата заедно създават през 1999 двучасовия „Das Anatomische Theater”, получил наградата на Annecy-MIFA за интерактивна анимация). Историята прилича на пъзел, в който парченцата са известни картини, детайли от психологията и детективски преследвания.

Ето какво гласи официалният синопсис на анимацията:

Рубен Бранд е прочут психотерапевт, който се оказва принуден да открадне 13 картини от най-известните музеи и частни колекции в света. Това е единственият начин да прекрати ужасните кошмари, които го преследват благодарение на подсъзнателни послания, внушени му още в детска възраст. Придружен от четирима свои пациенти, той и екипът му реализират доста успешни „удари” – Лувъра, Тейт, галерия Уфици, Ермитажа, Музея за модерно изкуство в Ню Йорк… „Колекционерът” бързо става най-търсения престъпник – гангстери и наемни убийци го преследват по целия свят, а наградата за залавянето му се увеличава с всеки изминал ден, като стига до 100 милиона долара. Общ съвет на няколко застрахователни компании поверява случая с „колекционера” на частния детектив Майк Ковалски, който е абсолютен експерт в областта на кражбите на произведения на изкуството…

Dh02BS9UwAYjbRX плакат

Както споменахме, автор и режисьор на уникалния като визия „Ruben Brandt, Collector” е Милорад Кръстич – словенец, работил със съдействието на Унгарския филмов фонд. След премиерата в Локарно, филмът му е показан на фестивалите в Сараево, Варшава, Чикаго, Севиля и др. Sony Classics планират да го пуснат в ограничено разпространение от 8 февруари 2019 година. Учудваме се, че въобще са взели подобно решение, надали щатската публика ще бъде изкушена да обърне внимание на подобна нетрадционна анимация, която изисква повечко… мислене, но понякога се случват чудеса!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *