Неоспорим факт е, че в нашето съвремие много повече хора свързват „Клетниците” с мюзикъла на Клод-Мишел Шьонберг и Ален Бублил, отколкото с вдъхновението на всички последвали адаптации – съвършения роман на Виктор Юго, публикуван за първи път през 1862 година и пресъздал чрез личните истории на героите няколко десетилетия от историята на Франция. И ако музикалният филм на Том Хупър от 2012 година се превърна в уникален реверанс към мюзикъла, с невероятните изпълнения на Хю Джакман и Ан Хатауей, то предстоящата телевизионна екранизация на BBC One очевидно ще се придържа повече към първоизточника – и като картина на епохата, и като възможност за разгръщане на образите в характерните детайли, сътворени от перото на гениалния романист. Юго е перфектен разказвач и искрено се надяваме режисьорът Том Шанкланд и сценаристът Андрю Дейвис да представят достойно историята му – все пак имат на разположение шест едночасови епизода и познатата мощ на легендарната британска телевизионна компания.

До момента не бяхме сигурни какво да очакваме от „Клетниците” („Les Misérables”) и трябва да признаем с ръка на сърцето, че въпреки ясното съзнание как ВВС няма да допуснат да се появи нещо, което да ги „посрами” като телевизионен канал с традиции в адаптациите, си отнасяхме с известно пренебрежение към бъдещия сериал. Първо – защото сме фенове на филма на Хупър (и особено на експеримента с пеенето на живо по време на снимките!) и второ – защото Лили Колинс с този поглед на уплашена кошута абсолютно необяснимо ни „вади от филма”. Доминик Уест вероятно ще „събере” потенциал да се справи с образа на Жан Валжан, а избора на Дейвид Ойелоуо за ролята на инспектор Жавер вече сме го коментирали и не ни се влиза в обяснителен режим по темата „нелепи кинаджийски напъни за разнопосочна, полирасова и всемирна справедливост”. Общото впечатление от трейлъра е изненадващо „ок”-иш и се наблюдава тенденция да „преобърне” нагласата ни към сериала – ще се направим на либерални и ще (му) дадем шанс да опровергае скептицизма ни.

Masterpiece Theatre обединяват усилия с BBC One за създаването на новата поредица „Клетниците” по класическата творба на Юго. Освен Доминик Уест, Лили Колинс и Дейвид Ойелоуо, в сериала участват още Ели Бамбер („Nocturnal Animals”) в ролята на Козет, Джош О’Конър („God’s Own Country”) като Мариус, Ерин Колейман („Raised By Wolves”) в ролята на Епонин, Адил Актар („The Night Manager”) и Оливия Колман („Broadchurch”) като мосю и мадам Тенардие и още много други. Сценаристът на „Война и мир” Андрю Дейвис е отговорен за адаптацията, режисьор е Том Шанкланд. Премиерна дата все още не е известна, но ще очакваме следващите „дози” рекламни материали, от които ще зависи и настройката ни към сериала. We’ll see…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *