Дистрибуторската компания The Criterion Collection, Inc. оповести официално на сайта си, че работи по собствена стрийминг услуга, която се планира да заработи през пролетта на 2019 г. и ще служи за нов дом на филмите от колекцията. Планираната нова платформа ще се яви приемник и продължител на делото на фокусираната върху класически филмови произведения, чуждестранни продукции и високо стойностни филми на малки и независими компании платформа FilmStruck, която ще прекрати своята дейност (въпреки, че множество холивудски величия се борят за спасяването ѝ), в края на месеца след малко повече от две години съществуване. FilmStruck, управлявана от Turner и Warner Bros. Digital Networks, бе изключителен дом за каталога със съвременни и класически филми на Criterion в САЩ.

Според информацията, публикувана на Criterion.com, екипът на компанията ще се заеме с продължаване на мисията на FilmStruck чрез The Criterion Channel като нова независима услуга, която се надяват да бъде сбъднатата мечта на всеки киноман – с тематична подредба, където историята на киното ще може да съществува редом с новите поколения кинотворци и кинолюбителите ще могат да изследват класиките, да се наслаждават на филмите, които още чакат своето признание, или на световните диаманти на седмото изкуство. В същото време на платформата ще могат да бъдат открити допълнителни материали като съпътстващи коментари, мейкинги, погледи зад кулисата и оригинални документални филми. Ще се продължи излъчването на познатите поредици Adventures in Moviegoing, Art-House America, Split Screen, Meet the filmmakers и кратките обучителни видеа на Observation on Film Art.

Новата услуга ще бъде изцяло управлявана от Criterion Collection, като първоначалната цел е да бъде достъпна на територията на Съединените американски щати и Каната, като с времето, постепенно да става реализуема и на други места.

Филмите от колекцията на Criterion бяха достъпни на премиум версията на FilmStruck срещу заплащане, приблизително 100 доалара на година. Очаква се сумата да се запази в същите граници и за новата услуга, като потребителите, абонирали се преди започване функционирането на канала, ще могат да се възползват от един месец безплатен абонамент и подаръчен сертификат за покупка на филми от сайта на Criterion.

От 1984 г. насам The Criterion Collection се фокусира приоритетно върху лицензирането на важни класически и съвременни филми и разпространението им сред филмовите фенове. Компанията работи и по стандартизирането на редица нови идеи като формата letterbox за излъчването на филми на широк екран, добавянето на бонус функции и коментари, работи по реставрацията на филмови произведения и пускането в продажба на специални издания за домашно гледане. The Criterion Channel се явява естествено продължения на дейността на компанията през последните повече от тридесет години.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *