never-ending-man-20111122

Светът и времето поднасят различни изненади – оказва се, че въпреки обявеното оттегляне от света на киното, днешният динамичен свят е сериозен стимул за творец като Хаяо Миязаки, а планираното „пенсиониране” е прекалено скучно за свикналият с предизвикателства майстор на анимацията.

Документалният филм „Never-Ending Man: Hayao Miyazaki”, посветен на желанието на японския магьосник да продължи да твори, се появи в родината му точно преди две години. Може да се предположи, че разпространението на подобен разказ, независимо от изключителната му ценност като изследване на човешката същност (особено на виртуозен артист като легендата Миязаки), е изключително ограничено. Ала по повод специални прожекции в Щатите, предвидени за следата на месец декември, се появява нов трейлър – и ние улавяме възможността отново да обърнем внимание на тази страхотна личност, пред която се кланяме доземи!

Never-Ending Man” представя безпрецедентен поглед „зад кулисите” към разсъжденията на един изключителен майстор на анимацията, след като отменя собственото си решение да се пенсионира от света на киното… Ето какво гласи официалният синопсис на телевизионния документален филм:

През 2013 година режисьорът и прочут аниматор Хаяо Миязаки внезапно обявява, че се оттегля от активна дейност на 72 години. Но той не успява да се удържи задълго извън света на киното – стремежът му да твори е все още силен. След срещата му с млади аниматори, майстори на компютърно генерирани образи, той решава, че ще поеме към ново предизвикателство – да реализира първия си проект с помощта на компютърна анимация. Творецът, който цял живот е разказвал своите магични истории с помощта на традиционно рисувани на ръка образи, се сблъсква с доста перипетии; дори има опасения, че работата по филма може да приключи и той да остане незавършен. Дали е способен един опитен майстор, който смята, че най-добрите му години са в миналото, да блесне отново? Този филм представя трудностите, които преодолява Миязаки в продължение на две години, за да създаде своя късометражен филм „Kemushi No Boro” или „Boro The Caterpillar”.

Сигурни сме, че животът на няколко поколения почитатели на анимационното кино не би бил същия, ако ги нямаше великолепните творби на студио Ghibli – те са страхотна част от световната филмова съкровищница и сме щастливи, че част от тях сме имали шанса да ги видим на голям екран у нас.

Never-Ending Man Hayao Miyazaki Pittsburgh

За част от щатските почитатели на Миязаки, документалният филм, посветен на неговото „уж”-пенсиониране – „Never-Ending Man: Hayao Miyazaki” ще бъде представен на специални прожекции в избрани киносалони на 13 и 18 декември 2018.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. Жалко, че въпросното филмче за гъсеничката Боро най-вероятно ще си остане излъчвано само в музея на Гибли.
    Инак документалния филм го гледах и е задължителен за феновете на Миязаки. Тези момчета буквално са си нямали идея какво ще им дойде на главата, когато са му предложили да участва в проекта. Да кажа, че са станали диви и щастливи, докато създадат това 14 минутно късометражно аниме, ще е малко…

    Всъщност има един друг документален филм за големия Хаяо, който за мен е по-добър и го препоръчвам горещо:
    The Kingdom of Dreams and Madness (2013).

  2. Нова документална поредица пуснаха от nhk за Миязаки. Първата част се появи преди месец и може да бъде гледана тук https://www3.nhk.or.jp/nhkworld/en/ondemand/video/3004569/ . Втората част ще се излъчи по NHK WORLD на 30 март. Който има сателит или кабеларка ще може да го гледа на тв от 01:10ч., 12:10ч., 19:10ч. Или на стрийм на https://www3.nhk.or.jp/nhkworld/en/live/