С малко по-различен трейлър Sony Pictures Classics държат на идеята да привлекат вниманието на публиката към една от невероятните драматични творби, представени през месец май в Кан. Автор и режисьор на „Capernaum“, който спечели престижната Награда на журито на най-авторитетния филмов форум, е Надин Лабаки, а историята проследява едно чаровно ливанско момче, което повдига обвинение към собствените си родители и държи съдът да вземе решение за забрана те да имат повече деца! Защо създават потомство, след като нямат средства, с които да го издържат?!

Capernaum“ отдавна е сред филмите, които сме си подредили като задължителни за близко бъдеще. Историята на уникалния малък герой, естественото му поведение (все пак това не е документален филм!), субективният поглед на камерата, хаосът на струпаните животи, неща, съдби, хора, къщи в този град-калейдоскоп – всички детайли са неподправени, интригуващи и ни привличат неустоимо.

Малкият Зейн бяга от родителите си и използва уменията си, за да оцелее на улицата. Среща емигрантка от Етиопия с нейния малък син, а събитията се завъртат така, че в един момент Зейн остава единственият „възрастен“, който да се грижи за малкото момче… Удивително е майсторството на Лабаки да използва непрофесионални актьори, чиито живот е много близък до онова, което се случва във филма и които пасват идеално на историята – очевидно това е една от успешните формули за създаване на абсолютен реализъм в сюжета. Ето какво гласи синопсиса на филма:

Носител на Голямата награда на журито в Кан, „Capernaum“ на Надин Лабаки разказва историята на Зейн (Зейл ал Рафеа), едно ливанско момче, което дава под съд родителите си за това, че са го родили. Чаровният малчуган бяга от дома си, оцелява на улицата, грижи се за малкото момче (Болуватиф Трежър Банколе) на емигрантка от Етиопия (Йорданос Шиферау), която попада в затвора и накрая отива да търси справедливост в съдебната зала. Актьорите в „Capernaum“ не са професионалисти и влизат в ролите на герои, чиито живот се доближава много до техния собствен жизнен път. Лабаки създава среда на действието съобразно подготвения сценарий, но поставя актьорите си в тях и ги окуражава да реагират сами спрямо ситуацията, те реагират спонтанно – със собствени думи и жестове. Когато инстинктите ги провокират да променят действието, Лабаки решава да ги следва и адаптира сценария в движение. Филмът заразява с емоционална сила, изненадва с нежност и вдъхновява с моменти на поетична визия. Въпреки че действието му се развива на дъното на обществената структура в среда, за която е характерно систематично пренебрежение към стойността на човешкия живот, „Capernaum“ е филм, изпълнен със светлина и надежда, който стопля сърцата на зрителите и провокира стремеж към действие за промяна на реалността.

Очевидно колегите отвъд Океана се нуждаят от подробности като тези, които са включени в синопсиса, защото филмът определено е сериозно предизвикателство за публиката: неевропейски (което означава задължително субтитри), предизвикателен, трогателен – това са много прилагателни, които не си пасват безусловно с хората в Щатите, които обичат да пълнят киносалоните през уикенда. Ясно е, че „Capernaum“ има сериозен потенциал в надпреварата за чуждоезичен „Оскар“, и затова е неизбежно пускането му на голям екран в САЩ – това ще се случи в избрани киносалони от 14 декември, а ние оставаме със стиснати палци да се появи и у нас – на София Филм Фест (може би?!)…

DkzVUPZW4AEZkDN Capernaum_PosterSMALL

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Жестока кинематография има в треайлърът! Дано наистина да е откровен, както се старае да покаже в тия кратки минутки. На мацката не съм гледал нищо, така че очаквам въодушевено. Определено се надушва класа!

  2. Защо не поделиха Палмата между Лабаки и Koreeda ?
    Един много добър повод да го направят – като изключеие…каквито е имало май.
    Кореда е майстор, майстор, майстор, майстор, но какво повече е можела да направи Лабаки тук ?….