Да обърнем внимание на един от филмите, които са предложени на Американската филмова академия за обсъждане с цел номинации за чуждоезичен „Оскар“ – тази година заглавията са почти 90 и ще бъде особено трудно определянето на „шортлиста” от 9-те претендента за финалните номинации. Сингапур са направили доста интересен ход – предложението им е „Buffalo Boys”, като залагат на (може би) традиционната носталгия на американците към уестърн-жанра, в комбинация с екшън по азиатски.

Доста се съмняваме, че подобно съчетание може да „проработи” в правилната посока, но може и да се изненадаме от решението на академичните мозъци. Вижте как изглежда експеримента:

Създава впечатление за наивно, old fashioned кино, но без собствен, личен „заряд”. Навява спомени на ранни Родригес и Тарантино, но какво от това – да правиш упражнение по стил не винаги означава да създадеш нещо от сърце…

Buffalo Boys” проследява историята на една група отмъстители, които се завръщат в малко индонезийско градче, за да търсят възмездие за смъртта на баща им. Като използват умения, придобити в „Дивия запад” на Америка, братът на убития и двамата му сина Арана, Джамар и Суво се изправят срещу злия копитан Ван Траш и неговите холандски войници….

Доста амбициозно начинание за дебютанта-режисьор Майк Вилуан (продуцент на „Hitman: Agent 47”, „Crazy Rich Asians”) е да представи сюжет в епоха, но усещането за връщане във времето на XIX век го е постигнал.

плакат

Ролите в „Buffalo Boys” са разпределени между Йоши Сударсо, Арио Байу, Певита Пиърс, Тио Пакусадево, Конан Стивънс, Рейно Бусемакер. Филмът се очаква да се появи на екран на 11 януари 2019 – обзалагаме се, че „животът” му по кината ще продължи най-много до обявяването на номинациите на 23 януари…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Въпреки коментара по-горе смея да твърдя, че с изключение на някои стила в киното- приключенски и комиксовата, напомпана с пари вълна, научната фантастика/нищо брилянтно напоследък/ и понякога безидейни фентъзита западното кино има много да се учи, как се правят добри неща с скромен бюджет. В този сайт не се коментират много азиатски филми, което е грешка според мен. Те все още са напред с материала при екшъните, психо-трълърите, драмите, криминалните, а за анимация да не говорим.
    Но филма изглежда свеж и определено по-добър, като екшън и операторско майсторство. Просто в азия ги умеят тези хави. С огромен кеф бих го предпочел пред поредната холивудска сага за герой, облечен като стриптизьор трошащ злото по света