цар лъв

Както обикновено се казва в такива случаи „They did it again!” In every sense.

Disney поднасят изненада в празничния уикенд на Деня на благодарността с първия трейлър на дългоочаквания игрален „Цар Лъв” („The Lion King”), римейк на великолепната рисувана класика от 1994 година, любима на няколко поколения зрители. Струва си да припомним, че оригиналната анимация има уникален боксофис успех с приходи от над 950 милиона долара в световен мащаб, печели два „Оскара“ за музиката си и след това е създаден изключително успешният бродуейски мюзикъл, който е на сцена в Ню Йорк и Лондон вече повече от 20 години. Като добавим и няколкото продължения на историята, които също предизвикаха приличен интерес, целият „франчайз” си е сериозно перо в приходите на Disney вече две десетилетия.

И тук идва ролята на Джон Фавро. Той се справи брилянтно със задачата да оживи за новите поколения „Книга за джунглата” – защо да не стори същото и с „Цар Лъв”? Първият поглед към бъдещия филм доказва уменията му.

Най-успешният ход е да поканиш Джеймс Ърл Джоунс отново в ролята на Муфаса – и да стартираш рекламната кампания с неговия глас. И както може да се очаква в този първи тийзър-тейлър, фокусът е върху Симба – с част от сцената по представянето на малкия наследник пред животинското царство. Не можем да отречем усъвършенстването на CGI-майсторите и е подходящо решението да не се представят (за момента) другите герои, освен мъника и жреца-бабуин Рафики. От малкото видяно до момента, „Цар Лъв” изглежда вдъхновяващо и може само да очакваме с нетърпение и свито сърце какво се е получило от шантавите, но велики музикални епизоди „I Just Can’t Wait To Be King” и „Hakuna-Matata”.

За всички, които не знаят какво да очакват от историята (макар че се съмняваме, че има такива!), малкото лъвче Симба е обучавано от баща си, крал Муфаса, да поеме властта над африканските земи след като той си отиде от този свят. Завистливият му чичо Скар успява да измисли ситуация, в която да убие брат си Муфаса, да прогони наивния престолонаследник надалеч и да завладее лъвските земи. Години по-късно Симба се завръща – вече пораснал и разбрал истината за кроежите на Скар и неговите хиени, благодарение на приятелката си от детството, лъвицата Нала и заедно с вечно безгрижните си „дружки” от тийнейджърските години Тимон и Пумба, той побеждава Скар и поема трона – и отговорностите на баща си, за да управлява саваната като справедлив и мъдър владетел.

Освен великия Ърл Джоунс, в „Цар Лъв” на Джон Фавро ще чуем още Доналд Глоувър като Симба, Бионсе като Нала, Чуетел Еджиофор като Скар, Алфри Ударт като кралица Сараби, майката на Симба, Джон Оливър като Зазу, адютант на Муфаса и „наблюдател-учител” на малкия престолонаследник, Джон Кани като жреца Рафики, Флорънс Касумба като хиената Шензи, Били Айкнър и Сет Роугън като Тимон и Пумба, Дж. Д. МакКрери и Шахади Райт Джоузеф ще влязат в ролите на малките Симба и Нала. Оставаме в очакване на още доказателства, че този път екипът по „оживяване” на анимации се е справил прекрасно със задачата си.

Lion King_Teaser_Poster

Премиерата на „Цар Лъв” („The Lion King”) се очаква на 19 юли 2019 година – 25 години след като едноименната оригинална анимация се появи в света на киното.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 Comments

 1. Поне 80% се доближава до анимацията, но едва ли ще грабне Оскар. И Елтън Джон го няма 🙂

 2. Визуално е впечатляващ, но емоционално ми е meh. Нямам отношение към оригинала, така че видяното ме оставя по-скоро равнодушен. В смисъл… окей е, ама тотално ми е все тая за тоя програмиран филм.

  1. Като пуснат пълен трейлър ще вдигнеш малко оценката. Сигурен съм

  2. Нямаш отношение към оригинала?????? Огромен пропуск…

  3. Сигурен съм, че съм пропуснал цяла вселена от естетически и емоционални наслади.

  4. И аз пропуснах манията по цар лъв, щото васил не искаше да ми даде касетката да го гледам.

  5. Аз на кино го пропуснах, но на касетата го гледах 🙂 А за останалите части на съм знаял, че е имало продължения. Наистина оригиналът има голям потенциал, но не знам дали Фавро ще се справи

  6. Абе ако си на 5-6 влиза доста силно :D. Аз имам отношение към анимацията, но на мен също ми е доста мех…

 3. Сигурен съм,че не може да се сравнява с вечната класика, но пък очаквам с нетърпение да видя как с е справили с трудната задача- да го превърнат в игрален филм. Цар Лъв от 1994 си остава завинаги като най- красивата и незабравима анимация на Дисни!

  1. Завинаги е силна дума. Да кажем за 20 век, може би

 4. Анимацията е безсмъртна! Имах огромното удоволствие да гледам мюзикъла на Бродуей – беше феноменално! Този тийзър си свършва работата чудесно – надъхва и съм сигурен, че лентата ще направи милярд долара от ряз. Ако Фаврю се справи толкова добре и тук (в което не се съмнявам) ми е интересно дали от Дисни ще продължат да му подхвърлят римейци на стари анимации или ще направи нещо коренно различно…

  1. Аз бях гледал коренно различен филм, където се правеше на готвач. Ама не ме грабна много 🙂

 5. This does look amasing indeed…The visuals are not only ‘visual’ – they are ever more ‘real’, bringing everything to life.
  They way this is animated IS the substance, not mere ‘style’.

  1. Сериозен ли си? Надявам се да не си… Прилича на бледа амалгамация на нещо, което има своя същност. Лесни пачки, нула творчество. В най-добрият случай, ще се порадваме на някой друг добър cg ефект. Джунглата на Фавро е забравим спрямо оригинала, същото ще е и тук.

 6. При такъв звезден екип от озвучители, ще бъде жалко, ако гонейки детската аудитория, вносителите решат да дублират на български версията за кино-салоните. Обикновено нашите дубльори се справят превъзходно, и по-малките ще са много щастливи, но за нас- възрастните – ще е голяма загуба! Как се дублира колос като Джеймс Ърл Джоунс?!

  1. Би трябвало да излезне в два варианта. За малките ранна прожекция

 7. Джеръми Айрънс си е жив и здрав. Защо чернилката ще е гласът на Скар?