Тим Бъртън – името извиква най-различни асоциации, но независимо от „окраската” им, винаги всички признават неговата смелост и безгранично въображение. Доказва ги и с най-новия си проект – дръзва да се захване с игрална версия на една от най-обичаните Disney анимации и влага всичко от себе си, за да бъдат забравени предишните му филмови „несполуки”. Заклетите му фенове може и да са били сигурни, че ще вдъхне нова – фантастична и мрачна – магия на познатата класика, но една доза здравословно недоверие не е навредила никому и ние (все още) се придържаме към нея, поне докато не видим целия филм.

А че ще го гледаме – в това може да не се съмнявате. Както и целокупното младежко население на планетата, които ще заведат мами, татковци и лели на кино. Няма защо да се лъжем: Disney си играят на сигурно, и то без всякакви сантиментални съображения, а с най-важната мисъл и заветна цел – сериозен боксофис. Ще ни е много интересно дали лудият Бъртън няма да ги „хързулне” – все пак визията на „Дъмбо” не е най-захарната, която би се очаквала, но вероятно дори „мишоците” в Къщата осъзнават, че за да се гледа този филм с носталгични чувства, той трябва да носи духа на миналото… След тийзъра, на който хвърлихме поглед преди почти половин година, ето как изглежда първия пълен трейлър на филма.

С риск да се повторим, изпитваме задоволство да виждаме Бъртън в действие, и то с амбиция да представи трогателна история с визия, която носи специфичната атмосфера на миналото, при това майсторски, както неведнъж е доказвал, че умее да действа (за справка – неговата „Голяма риба” с Юън Макгрегър и Албърт Фини). Мъникът е чаровен, цирковата арена винаги предизвиква тръпка на възмущение с неизбежното посегателство върху невинните животни в името на човешкото забавление, децата са милички (леко стресиращ е погледът към девойката, която сякаш е избирана да си приличат по изражение със слончето…), а Колин Фарел изглежда стреснат и решен на всякакви подвизи в името на щастието на малките същества около него. Разочарование е липсата на по-сериозно количество кадри с Майкъл Кийтън и – разбира се – с Ева Грийн! За всички разтревожени – спокойно, когато Disney правят семеен филм, няма начин накрая всичко да не се подреди, пък дори и под режисурата на Тим Бъртън, който обича да поднася… изненади. Ако не си спомняте анимацията от преди… вече много десетилетия, ето го отново официалният синопсис:

Холт е звезда на цирковия манеж, но животът му е преобърнат с главата надолу, след като се връща от фронта на Втората световна война. Собственикът на малък цирк Макс Медичи го ангажира да се грижи за едно новородено слонче, чиито огромни уши го правят обект на сериозни подигравки. В един момент обаче синът и дъщерята на Холт откриват, че ушите на Дъмбо му помагат да лети. Тогава се намесват предприемачът-мениджър В. А. Вандемиър и акробатката Колет Мърчант, които имат намерение да превърнат малкото слонче в истинска звезда…

плакат

Както знаем, Тим Бъртън режисира, ролята на Холт е поверена на Колин Фарел, Дани ДеВито е собственикът на малкия цирк, в управлението на който се намесва предприемачът (и вероятно злодей) на Майкъл Кийтън, Ева Грийн е в ролята на французойката-майсторка по въздушна акробатика Колет, във филма участват още Финли Хобинс, Нико Паркър и др. Сценарист е Ерън Крюгер („Трансформърс”), а продуцент – Джъстин Спрингър („Tron: Заветът”).

Премиерата на чаровния „Дъмбо” е на 29 март 2019 година.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Този филм задължително ще се пропусне, но с нетърение очаквам ревюто на Svetly!

  2. Не съм бил голям фен на Дъмбо, но заради Бъртън може и да го гледам