С наближаването на декември се засилва нетърпението ни за няколко специални акцента, които очакваме преди края на отминаващата 2018. Един от тях е срещата с филма, получил най-високото отличие на най-стария фестивал в света – „Златния Лъв” на Венеция.

Уважаваме безмерно работата на Алфонсо Куарон и сме абсолютно убедени, че най-новата му творба „Roma” ще бъде поредно доказателство за неговия разказвачески талант и за майсторството му да подрежда визуални шедьоври. Netflix споделят нов трейлър на филма, а фактът, че стрийминг-гигантът е вложил продуцентските си усилия в създаването на тази творба, говори за далновидност и стратегически усет, които са за завиждане. Благодарение на факта, че „Roma” е тяхно дело, в средата на декември цял свят ще може да се убеди за пореден път във виртуозния талант на Куарон, като види неговия филм в платформата on demand.

Куарон е сценарист, режисьор, продуцент, монтажист и оператор на своя филм, вдъхновен от спомени и образи от времето на неговото детство. В основата на историята е една година от живота на семейство в Мексико от средната класа в началото на 70-те години на XX век. Ролите във филма са разпределени между Марина де Тавира, Даниела Деменса, Ялица Апарисио, Марко Граф, Нанси Гарсия Гарсия и др. Припомняме и официалния синопсис:

Roma” проследява младите домакини от мищекски произход, Клео (Ялица Апарисио) и Адела (Нанси Гарсия Гарсия), които работят за малко семейство в Рома, квартал от средната класа в Мексико сити. София (Марина де Тавира), майка на четири деца, се справя с дългото отсъствие на съпруга си, а Клео се изправя срещу ужасни новини, които могат да й попречат да се грижи за децата на София, които Клео обича като собствени. Докато се опитват да изградят нова форма на любов и солидарност в контекста на социалната йерархия, в която расата и класата са неразривно преплетени, Клео и София кротко се борят с промените, които достигат до семейното огнище в една страна, на фона на сблъсък между правителствената армия и студентските демонстратори…

Всички филмови специалисти, които са имали удоволствието и късмета да видят филма на голям екран по време на фестивалната му обиколка, са единодушни, че това е поредния визуален шедьовър на Куарон – филм, създаден с любов и майсторство, който буди възхищение; филм-картина на миналото, пречупена през личния спомен и душата на кинематографиста.

Наистина нямаме търпение да видим „Roma” и няма да се учудим, ако в началото на 2019 Netflix се окажат притежатели на „Оскар”. За да се „квалифицира” за надпреварата за златни войни, „Roma” все пак трябва да се извърти и в разпространение на голям екран, поне за няколко седмици – затова завиждаме благородно на щатските киномани, които ще могат да го видят на голям екран от 21 ноември, преди Netflix да пуснат „Roma” в платформата от 14 декември 2018.

плакат

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments