Колкото и да не ни се вярва, минали са… доста години от последната ни новина, в която се споменава за „Пинокио” на Гийермо дел Торо. При това изглежда(ше) точно като стоп-моушън анимацията, за която бленуваме. Надяваме се все още да има някакъв шанс за използване на готовите кукли, защото продължава съвместната работа на режисьора с Jim Henson Company (обявена преди десет години!) – продуценти на проекта ще бъдат Лиза Хенсън, Алекс Бълкли, Кори Камподонико, Гари Ънгър (Exile Entertainment). Различното в тази новина на Variety е, че Гийермо дел Торо е получил „зелена светлина” от Netflix да започне работа по стоп-моушън анимацията „Пинокио”, която ще бъде мюзикъл и ще разкаже познатата история за дървената кукла, която мечтае да се превърне в истинско момче.

Действието на филма ще се развива в Италия през 30-те години на ХХ век – мрачен момент, в който фашизмът набира сила и Бенито Мусолини се превръща в управника, когото познаваме от историята. Не за първи път дел Торо се ангажира да разказва своите истории на фона на тоталитарни реалности от миналото (Испания на Франко), като и в случая с „Пинокио” („Pinocchio”) той отново поема отговорността да бъде сценарист и продуцент, а също и режисьор на дълго подготвяния и особено любим негов проект. Очаква се снимките да започнат едва ли не веднага – все пак трябва да се има предвид дългия и сложен процес на реализиране на стоп-моушън анимацията! А когато са взели някакво решение, Netflix обича да се действа бързо.

piinocchio-20181023 piinocchio-img-02-20181023

Прави впечатление стремежът на стрийминг гиганта да инвестират специално в оригинална продукция, насочена за „потребление” от младите зрители, и това ще бъде особено важно в момента, в който Disney станат готови и пуснат своята стийминг услуга. Както знаем, Netflix стои зад „Lemony Snicket’s A Series of Unfortunate Events”, а наскоро предстои да се появят и поредиците „She-Ra and the Princesses of Power” и „Gabby’s Dollhouse”. Ето какво споделя дел Торо за „Пинокио”:

„Няма форма на изкуството, която да е оказала по-сериозно влияние върху мен и моето изкуство от анимацията и нито един герой няма толкова сериозна, дълбока връзка с мен, както Пинокио. В нашата история той е невинна душа, чиито баща не го е грижа за него. Момчето се изгубва в един свят, който не може да разбере. То поема на изключително пътешествие, което постепенно му разкрива истината за баща му и за истинския свят, който ни заобикаля. Искам да направя този филм от както се помня!”

Вярваме му, че ще го стори – дел Торо не е човек, който би се отказал от идея, толкова близка до сърцето му, при каквито и да било обстоятелства. Ангажирал е за съавтор в писането на сценария Патрик МакХейл („Over The Garden Wall”), а като ко-режисьор остава в екипа и Марк Густафсон („Фантастичният Мистър Фокс”), като за „stop-motion” куклите и 3D елементите на филма отговорен ще бъде екипът на „McKinnon and Saunders”, който отдавна е „вербуван” за каузата на дел Торо. Ето какво казва за любимия ни режисьор Мелиса Коб, отговорник за програмата/съдържанието на Netflix, подходящо за деца и семейни забавления:

„По време на цялата си впечатляваща кариера Гийермо е демонстрирал майсторство и способност да вдъхновява хората чрез своите магични светове, в които живеят незабравими и страхотни герои – от чудовищата в „Лабиринтът на фавна” до съществото-амфибия от „Формата на водата”. Ние сме изключително развълнувани, че ще имаме възможност да разширим сътрудничеството ни Гийермо и сме сигурни, че неговата трогателна визия за историята на Пинокио, която ще оживее благодарение на Netflix, ще бъде обикната от публиката навсякъде по света.”

Дел Торо има опит в общуването със стрийминг-компанията във връзка с поредицата „Trollhunters” – първата част от трилогията „Tales of Arcadia” на DreamWorks; премиерата на втората част на историята „3Below” ще дебютира през декември, а през 2019 година се очаква и заключението – „Wizards”. Отново за Netflix режисьорът създава и поредицата „Guillermo del Toro Presents 10 After Midnight”, чиято премиера също би трябвало да е скоро… Обещаваме си, че ще се опитаме да не бъдем (прекалено) нетърпеливи и ще чакаме с широко отворени очи и уши новини за бъдещия стоп-моушън „Пинокио”.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *