японска гала тони такитани
Японска гала: Тони Такитани

Броени дни преди старта на четвъртoто издание на CineLibri, създателите на фестивала обръщат вниманието ни върху празничните галавечери, посветени на различни култури, които са важна част от събитието. Научете повече в официалното прессъобщение:

Събитията се реализират със съдействието на посолствата на Бразилия, Аржентина, Япония, Франция, Нидерландия, Ирландия, Финландия, Италия и Израел

На 13 октомври в Сити Марк Арт Център ще се състои бразилска галавечер с премиера на „Филмът на моя живот” на режисьора Селтън Мело. Вдъхновен от творчеството на Антонио Скармета, този филм за отчуждението, прошката и втория шанс блести с участието на големия френски актьор Венсан Касел.

Холандската галавечер оказва чест на един от най-превежданите нидерландски писатели в света – Херман Кох. Събитието ще се състои на 17 октомври в Сити Марк Арт Център в присъствието на писателя, който лично ще открие премиерата на документалния филм „Истинският Херман Кох”. На 17 октомври има още едно галасъбитие – реверанс към финландската литература и нейните прочити на големия екран. Прожекцията на комедията „Мъжът и бебето” по романа на Еве Хиетамиес ще бъде съпроводена с фотографската изложба „Тайната памет на костюма“ (репрезентации на финландската идентичност в ранното финландско кино).

Вълнуваща среща на живо очаква почитателите на класните психологически трилъри.  На 18 октомври израелският писател Дрор Мишани, автор на романа „Липсващото досие”, който вече има българско издание, ще се срещне с публиката и ще даде старт на прожекцията на едноименния филм. Дело на режисьора Ерик Зонка, екранизацията с участието на великолепния тандем Ромен Дюри и Венсан Касел е селектирана в конкурсната програма на фестивала. Отново на 18 октомври ще се състои галавечер на Ирландия, в рамките на която ще бъде излъчен филмът „Тайното писание” с Руни Мара и Ванеса Редгрейв.  В синхрон с книгата на Себастиан Бари кинолентата пресъздава един свят с много лица, където красотата е двуостър нож, а религията и политиката служат за параван.

Специален акцент в програмата на фестивала са събитията с прочутия френски режисьор и сценарист Беноа Жако. На 19 октомври той ще открие прожекцията на най-новия си филм – „Ева” с Изабел Юпер и Гаспар Юлиел, на 20 октомври ще гледаме „Сбогом, кралице моя” (пищна творба с цял венец от отличия, в т.ч. три награди „Сезар” и още седем номинации за най-авторитетната френска филмова награда!), а на 21 октомври, отново в негово присъствие, ще бъде излъчен един от по-ранните му филми – „Вила Амалия” по романа на Паскал Киняр.

Аржентинската галавечер ще предложи филма „Има ли любов, има и омраза” – ексцентричен трилър с непредвидима развръзка, в който детективската пародия прелива в романтична сатира и обратно. Защото… човек не избира в кого да се влюби, нали? Събитието е насрочено за 20 октомври.

Италианските галасъбития са две – на 20 октомври в кино Люмиер ще се състои българската премиера на „Неапол във воали” на режисьора Ферзан Йозпетек, който миналата година беше удостоен с награда „Синелибри” за най-изкусна екранизация. На 21 октомври в Дома на киното ще гледаме „Треската Феранте”, документален филм за енигматичната Елена Феранте, чиято неаполитанска тетралогия постигна световна популярност. Ще надникнем в психиката на тази жена, лишена от типичната за артиста суета, през думите на едни от най-ярките личности на нашето съвремие.

Японската галавечер е на 23 октомври и вече се очаква с трепет от почитателите на Харуки Мураками. Събитието е част от Дните на японската култура в България и включва прожекция на поетичната драма „Тони Такитани”, създадена по мотиви от разказ на големия японски писател.

Галасъбитията се реализират с любезното съдействие на посолствата на Бразилия, Аржентина, Япония, Франция, Нидерландия, Ирландия, Финландия, Италия и Израел. Комплимент към зрителите на CineLibri 2018 е цикълът от руски кинокласики, които ще се излъчат в РКИЦ с вход свободен. Ценителите на руската култура ще могат да си припомнят филмовите шедьоври „Дворянско гнездо”, „Жесток романс” и „Таборът отива към небето”.

Билетите за всички прожекции в София и страната вече са в продажба през системата на epay и на касите на кината. Линк към билетите за всеки от филмите и подробна информация за специалните събития можете да откриете на официалната интернет страница на фестивала www.cinеlibri.com и във фейсбук страницата https://www.facebook.com/CineLibri/.

Фестивалът се осъществява с любезната подкрепа на Виваком, Джеймисън, УниКредит Булбанк, Катаржина Естейт, Нескафе, М Кар София, България Еър и множество партньорски институции, които са обявени тук  www.cinelibri.com

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *