С изключително задоволство наскоро разбрахме, че животът и кариерата на легендарния комик Джордж Карлин ще бъдат превърнати в пълнометражен филм. Сценарият ще бъде написан от номинирания за „Оскар“ сценарист на „КешболСтан Шервин, а продуцент ще бъде дългогодишният мениджър и изпълнител на завещанието на Карлин – Джери Хамза.

Неописуемо много се зарадвахме, когато видяхме тази новина. Има много публични фигури, чиято история си представяме, че ще стане на интересен филм, но не са много тези, за които смятаме, че това е важно да бъде направено. Джордж Карлин обаче веднага го слагаме в тази категория. Не просто изключително надарен комик, той беше човек, който имаше какво да каже за обществото и го правеше по начин, който да достигне до теб и да те накара да се замислиш.

Карлин е известен със стендъп монолозите си, които не приличат на тези на никой друг комик, най-вече защото…. не са всъщност смешни? Не ни разбирайте грешно, те са саркастични и хапливи, често изплюти на висока скорост и почти изкрещяни, с невероятно забавни и остроумни наблюдения. Само че смешно ли е наистина, когато някой говори за това, че никой не се интересува да помогне на бездомните, защото в това няма печалба? Смешно ли е, когато някой говори за контрола на многомилиардните корпорации над политиците и управляващите, които притискат населението и го карат да не се замисля защо живота им не се променя, като му замазват очите с реклами и бърза храна? Комедята на Карлин е известна с това, че засяга теми като политика, психология, религия и всякакви други „теми-табу”.

джордж карлин

Огромни фенове сме на Джордж Карлин и ще гледаме филм за него с интерес. Допълнително обаче се радваме много, защото филмът ще бъде продуциран от хора, които са били близки до Карлин в истинския му живот, които вярваме, че ще се погрижат за това нещата, които бяха важни и за които той отделяше енергия да говори на публиката, да достигнат и новите зрители. Джери Хамза е цитиран да казва:

Чак след като Джордж умря, аз осъзнах, че той е герой. Като изпълнител той никога не се „продаде” и никога не направи компромис с убежденията си.

За сега не се знаят практически никакви подробности за филма, освен сценаристът и това, че филмът ще бъде продуциран от The Jackal Group, които предстои да изкарат новия анимиран „Семейство Адамс”, а освен това подготвят и филм за Елвис Пресли, който поне до един момент се говореше, че ще бъде режисиран от Баз Лурман.

Ще следим с огромен интерес за това кога ще бъде обявен режисьор и кой ще подхване тежката задача да се превъплъти в образа на Карлин. Ще трябва със сигурност да бъде актьор с огромно сценично присъствие, който да може да пресъздаде начина, по който Карлин спираше дъха на публиката.

Официалното прессъобщение на продуцентите Гейл Бърман и Джо Ърли гласи:

За нас е чест да разкажем историята на един от най-важните и влиятелни комици в историята и да го направим заедно с тези, които го познаваха най-добре. Освен, че оформи комедията и културата за десетилетия напред, и че забавляваше поколения от зрители, борбата на Карлин да защитава правото за свободна реч продължава да има влияние върху живота ни и е също толкова уместна тема днес, колкото когато и да било преди.

Една от най-известните комедийни програми на Карлин се нарича „Seven words you can never say on TV” , на която се прилага заслугата, че е повлияла на Върховният съд на САЩ да постави законови ограничения на това колко телевизиите и радиата могат да цензурират за „неподходящо съдържание”.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *