Завиждаме благородно на всяка информация, свързана с нови премиерни дати на награждавани фестивални филми. В тази връзка пусне ли се нов трейлър, значи някой някъде на големите пазарни територии ще се опита да събере максимално голям брой зрители, за да си е струвало купуването на разпространителските права.

Не знаем как (реално) стоят нещата с публиката на японски филми в Щатите, но Мagnolia Pictures имат амбициозното желание да представят най-новата творба на един от живите класици Хирокадзу КореедаShoplifters”, която през май беше удостоена с една от най-престижните награди за кино в света – „Златната Палма” в Кан. Забележителен е рейтингът на филма в сайтовете, които все пак разчитат и на цифрови оценки – imdb поддържа 8,1 (от 10), генериран от 2500 гласа, а в Rotten Tomatoes до заглавието на филма се мъдри цифрата 100% с 36 ревюта на специалисти (кинокритиците започнаха да дават впечатляващи оценки на „Shoplifters” непосредствено след премиерата му в Кан).

Вижте новия трейлър на филма с английски субтитири и с част от суперлативите за историята, споделени в различни авторитетни издания.

Бихме се обзаложили за боксофис резултатите, които ще генерира филмът на Корееда от разпространението му в Щатите – дори и да тръгне в (почти) всички киносалони (общо на брой малко повече от 39 000), независимо от обширната територия, надали ще се съберат и по десетина души зрители за салон общо в първата седмица. Ще се поинтересуваме за акумулираните стойности в момента, в който „Shoplifters” стигне до северноамериканския континент. Междувременно цифрите от разпространението му в Япония са 40 милиона долара, а в Китай – още 14 милиона долара. Филмът е (логично) японското предложение за номинация за чуждоезичен „Оскар”,  а тук бихме искали да обърнем внимание отново на официалния синопсис и да си пожелаем силно да имаме шанс за нови срещи с „Shoplifters” на голям екран в идните месеци…

Едно семейство живее на ръба на бедността като джебчии на дребно. След един „набег” из магазините, Осаму и синът му откриват малко момиченце, изоставено в студа. Научила през какви перипетии е преминало детето, съпругата на Осаму решава да му помогне. Всички у дома са задружни и щастливи, въпреки обстоятелствата, които са ги принудили да връзват двата края с помощта на малки кражби всеки ден, ала непредвиден инцидент разкрива тайни, които поставят на изпитание връзките между членовете на семейството…

Ролите в „Shoplifters” са разпределени между Лили Франки, Сакура Андо, Кирин Кики (оказва се, че това е последната поява на чаровната дама, която си отиде от този свят в средата на месец септември на 75 години), Кендо Кора, Сосуке Икемацу, Юки Ямада, Йоко Моригучи и Акира Емото.

Новият филм на Хирокадзу Корееда вече се разпространява в цяла Азия, фестивалният му живот продължава с почти 30 забележителни филмови форуми в цял свят, като пускането му на екран в част от държавите в Европа предстои през ноември и декември. Премиерата му по кината на САЩ и Великобритания е предвидена за 23 ноември 2018.

плакат

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 Comments

  1. Ей такива неща трябва да откриват родните фестивали… а не поредната помия на Попзлатев.

  2. Супер е, и хубаво заснет :). Това с оценките отдавна няма толкова значение. Дали ще са лавина от фенове, дето ще бутат цифричките нагоре, или пък мазни платени „разбирачи“ – които са такива когато им е угодно – а иначе уж трябва да имат някаква професионална правдивост. Така че гледаш и сам, ползваш ги за ориентация, но не ги приемаш за даденост.