Премиерата на най-новата документална творба на Маргарете фон ТротаSearching for Ingmar Bergman” беше в програмата на Кан, в селекцията „Cannes Classics”. Посветен на 100-годишнината от рождението на прочутия шведски магьосник, който в продължение на повече от половин век сътворява незабравими образи, филмът прави опит за по-сериозен поглед върху живота на Ингмар Бергман и неговите творчески вдъхновения. Представени са ключови сцени и теми-лайтмотиви, които се появяват във филмите му, поставен е акцент върху ролята на Кралския драматичен театър в Стокхолм в живота на режисьора, както и на много други детайли, обособили неговия път в изкуството и оказали сериозно влияние върху творбите му.

До момента филмът на Маргарете фон Трота е представен на доста филмови форуми – в Хонконг, Карлови Вари, Рейкявик, Ню Йорк; представен е в Швеция, както и в няколко германски града преди пускането му там в разпространение през лятото. За момента на кино могат да го видят и почитателите на документално кино и Бергман в Швейцария, Франция, Португалия и Дания.

Ето какво гласи официалният синопсис на „Searching for Ingmar Bergman”:

По повод 100-годишнината от рождението на Ингмар Бергман, световно известната режисьорка Маргарете фон Трота прави изследване на неговия живот и творчество през погледа и думите на най-близките му сътрудници, както и през очите на ново поколение кинаджии. Този документален филм представя ключови елементи от наследството на Бергман, като проследява темите, познати от филмите му, и ни води на места, които са били от изключително значение за творческите постижения на режисьора…

searching-for-ingmar-bergman-poster-2-20181022 плакат

Партньори на Маргарете фон Трота в режисирането на този филм са Феликс Мюлер и Бетина Бьолер. В „Searching for Ingmar Bergman” се появяват с интервюта Лив Улман, Рубен Йостлунд, Оливие Асаяс, Карлос Саура, Жан-Клод Кариер и много други. Oscilloscope Labs предвижда пускането на филма в разпространение в избрани киносалони в Щатите от 2 ноември 2018. Надяваме се да има достатъчно почитатели на творчеството на Ингмар Бергман в САЩ, които да оценят по достойнство този филм. Родините фенове пък могат да се насадят на няколко избрани творби на Бергман на предстоящата Киномания.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *