Наскоро имахме възможност да си припомним страхотния унгарски филм „Контрол“ (дори му направихме специално ревю в подкаста ни „Inglourious Kunts“) и ни хвана яд за Нимрод Антал, който реши да пилее таланта си със средняшки (в най-добрия случай) холивудски продукции като „Vacancy”, „Armored” и „Хищниците” (който не споменаваме с добро в друг епизод на подкаста ни, посветен на извънземния ловец), както и с филмовия концерт „Metallica Through the Never“, който харесваме много, но не е това, което искаме да гледаме от режисьора.

Поради тази причина се зарадвахме адски много, когато Антал реши да се завърне към унгарските си корени с екшън-трилъра „The Whiskey Bandit“ („A Viszkis“ – известен още и като „The Whiskey Robber“), разказващ действителната история на Атила Амбрус – най-известния банков обирджия в Унгария, превърнал се в нещо като символ на прехода на страната от комунизъм към демокрация и капитализъм. През 90-те години на ХХ в., докато работи като хокеен вратар, Амбрус извършва поредици „джентълменски“ обири и става известен като „The Whiskey Robber“, защото преди всеки удар пие уиски.

Вижте трейлъра, плюс един тийзър.

Очевидно визуално и откъм екшън „The Whiskey Bandit“ е пипнат много – Антал има доста добър усет в това отношение. Надяваме се и със сценария да се е справил също толкова добре и картинката да има и солидна драматургична плънка. Историята (с която, между другото, лично ние не бяхме запознати до този момент) е доста любопитна и интересна и ще е грехота да не се използва като хората.

И като казахме историята, тя е разказана успешно и в романа „Ballad of the Whiskey Robber“ на Джулиан Рубинщайн (превърнат и в аудиокнига с Ерик Богосян и Деметри Мартин), чиито права за екранизация са откупени от Warner Bros. и Джони Деп. Дори има написан сценарий по нея, който е в Черния списък (включващ най-добрите непродуцирани сценарии за годината) за 2008 г. Предвид посоката, в която се разви кариерата на Деп през последните години, се радваме, че версията на Антал е тази, която стига до екран. Според нас в случая европейският привкус е абсолютен плюс.

Вижте и няколко плаката.

the-whiskey-bandit-poster-4-20180909 the-whiskey-bandit-poster-3-20180909 the-whiskey-bandit-poster-2-20180909 the-whiskey-bandit-poster-20180909 плакат

Сценарист и режисьор на „The Whiskey Bandit“ („A Viszkis“) е Нимрод Антал („Vacancy”, „Armored”, „Хищниците”, „Metallica Through the Never“), а в ролите са Бенце Салай, Золтан Шнайдер, Виктор Клем, Пирошка Мога, Георги Гажо и др.

Филмът дебютира на фестивала във Варшава още миналата година, а разпространението му в англоговорящия свят предстои тази есен.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *