Още през януари споделихме, че Питър Джаксън работи активно по документалния си проект, свързан с Първата световна война. Филмът ще носи заглавието „They Shall Not Grow Old“, а идеята му е да бъде върнат към живот архивния материал, който е съхраняван вече в продължение на век, и да го дари с висока резолюция плюс цветове, които се нанасят ръчно. Така пред очите ни ще оживеят хора и военни действия, останали завинаги като част от миналото на човечеството…

Още една подробност, свързана с документалния проект е фактът, че продукцията на WingNut Films, в която са използвани материали от ВВС и Имперския военен музей в Лондон, ще има своята премиера в програмата на Лондонския филмов фестивал, организиран от Британския филмов институт ежегодно през октомври. Непосредствено след това се очаква разпространението на филма от Trafalgar Releasing във Великобритания в двуизмерна и в 3D версия.

Самият Питър Джаксън ще участва в премиерното представяне на „They Shall Not Grow Old“ на Лондонския фестивал, като е предвиден панел с въпроси и отговори след края на прожекцията на 16 октомври. Представянето на филма е част от официалната програма от културни събития, озаглавена „14-18 NOW“, с която се отбелязва 100 годишнината от финала на Първата световна война. Програмата е финансирана от приходи от британската лотария, правителствения отдел по култура и Съвета по изкуствата. Предвидено е филмът на Джаксън да се разпространи впоследствие и в гимназиите във Великобритания.

Вярваме, че този нетипичен поглед към „Голямата война“, приключила на 11 ноември 1918 година, ще бъде интригуващ и най-вече чисто човешки, за разлика от обичайните документални филми, в които се анализират историческите факти и военните стратегии. Както казва самият режисьор:

Хората оживяват в този филм… Като използваме силата на компютрите и премахнем техническите ограничения на кинолентата, съхранявана в продължение на 100 години, ние ще можем да видим и чуем Голямата война така, както те са участвали в нея…Исках да се пресегна през мъглата на отминалите години и да представя отново тези доблестни мъже днес пред целия свят…

62-рия фестивал на Британския филмов институт в Лондон ще се проведе между 10 и 21 откомври, в партньорство с American Express®, а програмата му се очаква да бъде публикувана на 30 август 2018 година.

 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *