По-големият син на Ридли Скот, Джейк Скот, бе за няколко дни в България. Успях да го срещна на снимачната площадка за кратко ексклузивно интервю за Operation Kino. Изключително отзивчив и с усмивка на лице в единственото си блиц интервю за българска медия, той сподели малко за предстоящите си проекти.

Джейк Скот дебютира като режисьор през 1993 г. Преди това е работил на снимачните площадки на кино класики като „Пришълецът“ (1979) и „Black Rain“ (1989) с Майкъл Дъглас, режисирани от неговия баща Ридли, и „Days of Thunder“ (1990) с Том Круз и Никол Кидман, режисиран от чичо му Тони Скот. По-известен е с филмите „Plunkett & Macleane“ (1999) и „Welcome to the Rileys“ (2010) с Джеймс Гандолфини. Режисирал е много късометражни филми, реклами и музикални клипове на групи и солови изпълнители като Cypress Hill, Oasis, The Verve, Massive Attack, Radiohead, U2, R.E.M., P!Nk и Джордж Майкъл, а с Тина Търнър снима емблематичната „GoldenEye“, която оглавява саундтрака на едноименния филм за агент 007 от 1995 г., когато в кожата на Джеймс Бонд все още се разполагаше Пиърс Броснан.

Един от последните му късометражни филми са двете части на „The Gentleman’s Wager“, които са част от рекламната кампания на Johnnie Walker – заснети в Монте Карло с участието на Джуд Лоу и Джанкарло Джанини.

Джейк Скот в компанията на Джуд Лоу и Джанкарло Джанини.
Джейк Скот в компанията на Джуд Лоу и Джанкарло Джанини.

Последният ви за момента пълнометражен филм е „Welcome to the Rileys“ с участието на Джеймс Гандолфини. Какво е да работите с актьор от тази величина?

Когато работиш с подобен актьор, ти се учиш, защото работиш с изключително опитен човек, който освен всичко има особен метод. Той е ученик на школата на Лий Страсбърг и Стела Адлер. Самият той беше много отговорен към „Методът“ и верен на актьорското изкуство като цяло. Трябва да имаш доверие на актьорите си, вярвайки, че ще се случи най-доброто, защото това е творческо обвързване. Понякога беше труден и провокиращ характер, но не защото е примадона или просто някакъв гадняр, а за да провокира търсенето на детайли за персонажа си. Той наистина беше изключително задълбочен в изграждането на ролята си.

Джейк Скот с Джеймс Гандолфини и Кристен Стюарт
Джейк Скот с Джеймс Гандолфини и Кристен Стюарт

Следващият ви филм, който е обявен, е „The Burning Woman“ с участието на Сиена Милър. Кога се очаква да тръгне на екран?

Филмът е добър, изживяването беше прекрасно и мисля, че се получи много добре. Продадохме го за международно разпространение в Кан и в момента водим преговори с други дистрибутори в Америка и по света. Мисля, че би трябвало филмът да излезе през зимата или най-късно следващата пролет.

Кой е мечтаният ви проект, който все още не сте осъществили?

Много бих се радвал да направя филм за актьора Стърлинг Хейдън. Той е участвал в „Кръстникът“ и в „Dr. Strangelove“ на Кубрик. Негова е и книгата „Wanderer“. В нея разказва за това как е напуснал Холивуд, когато е бил още много млад, но вече успешен актьор. След време започнал да се връща там всяка година с децата си. Наистина обожавам тази история и много бих се радвал да работя по нея.

Джейк Скот в България
Джейк Скот в България

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *