Достойна за адмирации е амбицията на Рупърт Еверет да се впусне в режисура и писане на сценарий в навечерието на 60-ия си рожден ден. „Щастливият принц” („The Happy Prince”), с когото вече сме ви срещали през пролетта, е фокусиран върху Оскар Уайлд – любим гений, в чиито образ самият Еверет е влизал като актьор не един или два пъти. Познавайки биографията му, идеята на дебютантът-режисьор е да се създаде жив образ на времето, в което живее и твори Уайлд, като обръща специално внимание върху една неизбежна характеристика на ерата на романтизма – тоталния провал от статут на изключителна знаменитост до клошар на улицата – съдбата, която преследва легендарния писател.

Ето какво споделя Рупърт Еверет пред The Hollywood Reporter:

„За мен като човек с гей-ориентация е изключително важно да разкажа тази история, защото Оскар наистина е бил разпънат на кръст от обществото, което първоначално го е обожавало.”

Премиерата на „Щастливият принц” е в началото на годината в програмата на фестивала Сънданс, където е приет радушно, макар и не с изключителни овации. Ето какво гласи официалният синопсис:

Последните дни на Оскар Уайлд – и духовете, които го преследват – са пресъздадени абсолютно реалистично в режисьорския дебют на Рупърт Еверет. Самият той влиза в „ролята на живота си” като Уайлд – литературният гений оживява физически и емоционално и прекарва последните си дни в изгнание в Европа. Неговото тяло е натежало и пълно с болежки, умът му отказва да се съсредоточи и Уайлд оцелява благодарение на естествено бликащата ирония, с която посреща всичко в живота си, както и на брилянтната острота на мисълта, с която е световно известен. Филмът предава последното действие от живота на писателя, в пътешествията му през Англия, Франция и Италия, когато страстта и лоялността разменят местата си, първичната лъст доказва своята преходност и се разкрива истинското богатство на любовта…

Не е трудно за Еверет да събере сериозен актьорски екип за дълго подготвяния и много личен проект – заедно с него във филма участват още Колин Фърт, Емили Уотсън, Колин Морган, Едуин Томас, Анна Чанслър и Том Уилкинсън.

Рупърт Еверет е автор на две мемоарни творби – „Red Carpets and Other Banana Skins” и „Vanished Years”, но признава, че „The Happy Prince” е изпълнен и реализиран с повече страст, отколкото някога е влагал в който и да било друг свой проект. И този трейлър е доказателство за наличие ва кинематографични умения и усещане за тотална автентичност на атмосферата и героите. Любопитни сме как се е справил Еверет, макар да има малка вероятност да видим филма на голям екран у нас.

2644156.jpg-r_1013_1500-f_jpg-q_x-xxyxx

През това лято „The Happy Prince” вече се е срещнал с публиката на голяма част от европейските държави, като се очаква се Sony Pictures Classics да го пуснат в разпространение в САЩ от 5 октомври 2018.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *