хелън мирен - лешникотрошачката

Отдавна не сме имали повод да споменаваме „Лешникотрошачката и четирите кралства“ („The Nutcracker and the Four Realms”) на Disney, но ето, че ни се предоставя възможност с новия трейлър, в който откриваме още детайли от приказния свят, вдъхновен от Е. Т. А. Хофман и допълнен с музиката на Чайковски. Тайнствени същества, легенди, изпипани до съвършенство костюми и приказни реалности, в които героите побеждават, а лошите страдат – всичко това е позната и задължителна материя, от която „Къщата на мишката“ конструира своите магийки, а резултатът е една от прочутите им игрални приказки.

Очакваме с най-голямо нетърпение да видим как се справя Хелън Мирън със злодейската си роля, а за Кийра Найтли под формата на фея, Морган Фрийман като тайнствен пазител-кръстник и младата Макензи Фой нещата са повече от ясни – те са изрисувани, нагласени, захаросани и вълшебни. И отново е възможно да се очаква известно разминаване в таргета на публиката – момиченцата, които биха харесали (преди няколко години) подобни приказки, сега ги привличат по-скоро тийнейджърски проблеми, а на по-малките тази история може и да им се стори доста страховита. Но така или иначе, всички ще бъдат заведени от родителите си, което означава (повече от) сигурен приход за Disney.

Както и преди сме споменавали, интересен и дързък ход е решението на продуцентите да поверят тази история на Ласе Халстрьом, един от любимите ни майстори на драматични сюжети през годините. Сега добавяме малко подробности около включването на Джо Джонстън – при наложилите се допълнителни снимки за довършване на работата по филма Халстрьом не е имал възможност да вмести този допълнителен ангажимент в графика си и тогава на помощ се е притекъл Джонстън. След края на този довършителен период, самият Халстрьом предлага кредитите да бъдат поделени между двамата. Това принципно не е практика, с изключение на режисьорски тандеми като братя Коен или братя Русо, но в случая гилдията е информирана едва ли не последна, след като Халстрьом и Джонстън вече са коментирали казуса с ръководството на Disney. Ето какво споделя шведския майстор:

За мен се оказа истинска благословия фактът, че Джо Джонстън имаше възможност да се намеси в работата, когато стана ясно, че аз няма как да отговарям за допълнителните снимачни дни. Джо е изключителен майстор на визуалните ефекти и съм изключително радостен, че работим заедно по този филм.

Джонстън отвръща подобаващо:

Гледах предварителен монтаж на „Лешникотрошачката и четирите кралства“ и видях нещо наистина уникално и свежо. Когато ми предложиха да режисирам елементи, които бяха останали за довършване, видях в това възможност да допълня прекрасната, неподозирано нова и дива реалност, създадена от Ласе. Зная, че и двамата ще се гордеем с крайния резултат.

И двамата режисьори имат сериозен опит зад гърба си, разбира се – в съвсем различни жанрове и тематики, и определено ще е интересно да видим до каква степен е сработила „симбиозата“ в творческия процес по този филм. За онези, които се затрудняват да си спомнят сюжета, добавяме отново синопсиса на „Лешникотрошачката и четирите кралства“:

Всичко, което Клара иска, е да открие единствения ключ – и с негова помощ да отвори кутията, която съдържа безценен дар от починалата й майка. Една златна нишка, която открива на коледното парти на своя кръстник, я повежда в търсене на заветния ключ и постепенно Клара се озовава в странен, тайнствен паралелен свят. Там тя среща един войник на име Филип, орда от мишки и властелините на три кралства – Страната на снежинките, Страната на цветята и Страната на сладкишите. Клара и Филип трябва да си проправят път до четвъртото кралство, където царува тираничната Mother Ginger, защото именно там е скрит важния ключ, с който може да се възвърне хармонията в света…

В „Лешникотрошачката и четирите кралства” („The Nutcracker and the Four Realms”) ролите са разпределени между Макензи Фой (Клара), Морган Фрийман (кръстникът), Хелън Мирън (Mother Ginger), Кийра Найтли (Захарната фея), Джейдън Фоуора-Найт (Филип), Матю Макфейдън, Миранда Харт, Ели Бамбер, Джак Уайтхол и др. Сценарият е дело на Ашли Пауъл по приказката на Е. Т. А. Хофман. Премиерната дата на филма е 2 ноември 2018.

THE NUTCRACKER AND THE FOUR REALMS кийра найтли плакат плакат

 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 Comments

  1. Леле, колко е яко, че негър може да изиграе войник от XIX век, колко би било яко примерно Крис Хемсуърт да изиграе Мартин Лутър Кинг.

  2. абе аз ли не съм проследил внимателно трейлъра
    или наистина няма кьорав китаец вътре??

  3. Е нямаше как да не се включа и аз след този коментар на *емо – „…Крис Хемсуърт да изиграе Мартин Лутър Кинг“
    Този филм ще е много интересен 🙂