Това лято се навършват две години откакто започнаха снимките на първия англоезичен филм на „съвременния Орсън Уелс” (какъвто прякор му сложиха още през 2009 г.) – канадският режисьор Ксавие Долан. За това време „The Death and Life of John F. Donovan” се прочу колкото със звездния си актьорски състав, историята си и самия Долан на режисьорския стол, толкова и с редицата забавяния около заснемането, после около постснимачния период и накрая с премиерната дата. Търсен ефект или не, режисьорът на “J’ai tué ma mère”, “Mommy” и “Juste la fin du monde” спечели от редицата забавяния, тъй като те само повишиха интереса към най-амбициозния му проект досега.

Добрата новина е, че вече знаем кога ще се разбере дали чакането си е струвало. Това ще се случи някъде между 6 и 16 септември тази година, когато “The Death and Life of John F. Donovan” ще бъде показан за първи път пред публика на Toronto International Film Festival (TIFF). Това обявиха от екипа на фестивала, а ден по-късно Долан пусна поредица от снимки в профила си в Instagram, където също съобщи новината. Официалната дата на прожекцията все още не е потвърдена.

джесика частейн

В последните месеци Ксавие Долан си спечели няколко черни точки в очите на част от публиката. През февруари, пак в публикация в Instagram, той обяви, че Джесика Частейн ще бъде премахната от филма по време на монтажа. Лаконичното обяснение:

Прекалено много сцени, а от там прекалено дълъг филм, за да включва той и поддържаща роля на журналистка злодей, в чиято роля влиза Частейн.

А през май режисьорът за първи път отказа на „родното си място” да прожектира негов филм за първи път. Премиерите на пет от шестте му филма са били по време на кинофестивала в Кан. Още с дебюта му, „J’ai tué ma mère” (2009), Кан приветства повече от радушно младия режисьор, а последният му филм, “Juste la fin du monde” спечели Голямата награда на журито през 2016 г. За тазгодишното издание първоначално Долан изпраща версия на филма и той е одобрен за прожектиране, но в последствие режисьорът решава да не го показва, заради още необходима работа по него. Последваха обвинения, че канадецът за пореден път се държи като „капризното дете” на киното и не може да приеме мисълта за провал. Тези нападки очаквано не го трогнаха, защото той неколкократно вече е казвал и доказвал, че единствената значима отправна система при продукциите му е самият той.

джейкъб трембли в ролята на рупърт търнър
Джейкъб Трембли в ролята на Рупърт Търнър

The Death and Life of John F. Donovan” разказва историята на младия актьор Рупърт Търнър (Джейкъб Трембли), който си спомня за връзката си с вече починалия известен телевизионен актьор Джон Донован (Кит Харингтън). Десет години са изминали откакто жълтата преса намира и публикува писмената кореспонденция между Донован и тогава 11-годишният Рупърт. Отношенията им са прекалено близки и дават прекалено много основания да бъдат сметнати за „скандални”. Резултатът от това е съсипаната кариера на Донован и сериозни щети в отношенията между Рупърт и неговата майка, Сам Търнър (Натали Портман).

бен шнецър в ролята на порасналия рупърт търнър
Бен Шнецър в ролята на порасналия Рупърт Търнър

Вече неколкократно сме писали имената на замесените актьори, но понеже е удоволствие дори само да бъдат споменавани, пак ще го направим: Кит Харингтън, Натали Портман, Сюзан Сарандън, Кати Бейтс, Никълъс Холт, Бела Торн, Майкъл Гембън, Танди Нютън, Сара Гадон, Тейлър Кич, Емили Хемпшир, Джейкъб Трембли, Крис Зилка и Адел.

Оставаме в очакване на началото на септември, когато ще прочетем първите отзиви на критиците. И се надяваме, че обявената дата на премиерата по кината (28 септември) няма да бъде отложена.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *