Една новина, свързана със „Среднощни деца” („Midnight’s Children”), прочутия роман на британския писател от индийски произход Салман Рушди, се превърна в допълнителна причина Netflix да изпитат задоволство от мащабите и направленията, в които действат. Бъдещата оригинална адаптация ще представлява поредица, която ще бъде достъпна в над 190 държави в цял свят.

Непосредствено след публикуването на романа, авторът му получава признанието на критици от цял свят, както и наградата „Букър” за 1981 година (и още два приза „Най-доброто от наградата „Букър” през 1993 и 2008 година, на 25-ата и 40-ата годишнина от създаването на това отличие). Самият Рушди, удостоен с рицарско звание от кралица Елизабет II през 2007 година, очаква с нетърпение да работи по екранизацията на романа си за Neflix, тъй като вярва, че тази адаптация има потенциал да вдъхне нов живот в историята.

салман рушди
Салман Рушди

Среднощни деца” проследява живота на Салим Синай, роден точно в полунощ на 15 август 1947 година, денят на обявяването на независимостта на Индия. Всичко, което той прави, е свързано с нещата, които се случват в реалността с индийския народ; здравето и животът му по магически начин са обвързани с благоденствието на нацията. Той притежава и една странна способност – чрез телепатия се свързва с другите 1000 „среднощни” деца на Индия, надарени като него и родени в точно същия момент, когато и той е поел първия си дъх.

Ето какво споделя Ерик Бармак, вицепрезидент „Оригинални международни продукции” на Netflix:

Среднощни деца” е един от най-великите световни романи и темите му все още, дори с днешна дата, са актуални в Индия. Разказът продължава да очарова хората, които посягат към книгата, десетилетия след първата й поява в книжарниците. Вълнуваме се от факта, че имаме шанс да представим тази творба, която поставя акцент върху раждането на модерна Индия, пред публиката в цял свят. Богатият опит и таланта на индийските творци, съчетани със световното разпространение на стрийминг платформата Netflix, ще направят възможна срещата на „Среднощни деца” с милиони хора в различни държави, които ще преоткрият историята благодарение на тази поредица.”

Любопитен е фактът, че през 90-те години ВВС планират телевизионна поредица в пет части по „Среднощни деца”, но реализирането й е отменено поради отказ на разрешение за снимки в Шри Ланка – вследствие протести от страна на ислямските общности в страната. През 2012 година на фестивалите в Торонто и Ванкувър е премиерата на филма-екранизация по романа, дело на Дийпа Мехта, която работи в близко сътрудничество с Рушди – творбата им получава смесени отзиви, като по-голяма част от филмовата критика я приема, но не е във възторг от резултата.

Ще ни бъде интересно как ще подходят Netflix, какъв екип ще бъде ангажиран с „Среднощни деца” („Midnight’s Children”) и кои ще са актьорите, на които ще се поверят главните роли. Ангажиментът, който самият автор е поел към тази екранизация, е от голяма важност за проекта, но не бива да се подценяват и другите творчески личности, които ще влеят енергията си в създаването на тази поредица. Ще се ослушваме за новини и предлагаме направо да поканят за главната роля на Ранвир Сингх – една от най-горещите млади боливудски звезди, който може да изиграе буквално всичко! Друг е въпросът дали Netflix могат да си го позволят…

 „Среднощни деца” („Midnight’s Children”),

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *