Докато все още продължава фестивалът в Карлови Вари – 53-ти по ред, с важни гости и интересни филми (плюс това Гилиъм показва своя Дон Кихот, независимо от юридическите спорове!), успяваме да се вмъкнем с новина за един независим руски филм, чиято премиера беше в основната конкурсна програма там миналата седмица. Името му е „Jumpman” и това е третият филм на Иван И. Твердовский („Corrections Class” и „Zoology”).

Винаги сме готови за (приятни) изненади от руското кино – изборът на сюжети и атмосферата обикновено са уникални и интригуващи, няма „предъвкване” на познати фабули и шаблони. И този проект изглежда точно така – любопитен, некомерсиален и може би с известен екшън-потенциал – вижте:

Младият Денис е изоставен от майка си Оксана – тя го е родила, сложила го в една кутия и той попада в дом за сираци. 16 години по-късно тя решава да го открадне (буквално) от дома, в който са се грижили за него, с идеята да му се реваншира за времето, в което не са били заедно. Оказва се, че момчето притежава едно необикновено качество, което майка му използва без угризения – той не изпитва болка. В дома е популярен сред другите момчета, които се надпреварват да залагат колко време ще издържи на различни физически „упражнения”. След като майка му го открива отново, започва да „аранжира” негови специални скокове пред коли в движение, само и само да припечелят някоя рубла от изнудване на шофьорите им. Но нещата се объркват когато един ден болката се връща…

В ролата на Денис е младият Денис Власенко, който очевидно притежава смелост и вярва безрезервно на режисьора Твердовский. В актьорския екип му партнират Анна Слуй, Данил Стеклов, Павел Чинарев, Вилма Кутавичуйте. Може да се предположи, че след премиерата в Карлови Вари „Jumpman” ще бъде поканен на още фестивали поне до края на годината, като за момента няма конкретна информация за премиерната му дата в Русия, камо ли за други територии. Но филмът определено изглежда интересно и би било добре да го видят повече хора…

jumpman-img01-20180706

tumblr_paoj72UVQT1qm7fcfo1_1280

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Е, изоставен като дете, а по-късно родителят иска да се реабилитира, и извършване на рискови задачи за да изкараш някой лев, мисля минават под познати фабули/шаблони :P. Но иначе разбирам какво имаш в предвид :). Постерът е добър и трейлърът има готино темпо + визия (малко по-тъмно/неясно ми идва).