Една от любимите ни откачалки, режисьорът Николас Виндинг Рефн („Bronson“, „Drive: Живот на скорост“, „Само Бог прощава“, „Неоновият демон“) бе обявил още през октомври миналата година, че се заема с изграждането на личен портал, където страстните любители на седмото изкуство ще могат да се запознаят с безплатна колекция от филми и кино-есета. Целта на Рефн е да сподели с всички желаещи творби, които не могат да бъдат открити лесно, но са го вдъхновили по специален начин и са били част от творческото му израстване.

От вчера следобед на https://www.bynwr.com можете да гледате „Hot Thrills and Warm Chills“ на Дейл Бери, „The Nest of the Cuckoo Birds” на Бърт Уилямс и „Shanty Tramp“ на Джоузеф Прието. Филмите на Бери и Уилямс са само част от първоначално обещаните заглавия, а „Shanty Tramp“ е изненадата в списъка, който се обновява постоянно.

Hot Thrills and Warm Chills (1967)
Hot Thrills and Warm Chills (1967)

В интервю пред британския The Guardian преди време, Николас Виндинг Рефн разказа повече за инициативата, както и за първите подбрани заглавия.

През последните години, купих някои стари филми и реставрирах музиката към тях. Чудех се какво мога да сторя с тях. И тогава осъзнах, че трябва да ги споделя безплатно и създадох тази интернет страница, където могат да бъдат качени. Няма никаква уловка. Насладете им се, или не им обръщайте внимание.

Според Рефн, „Hot Thrills and Warm Chills” затвърждава гледната точка, че „изкуството може и да не съдържа дори капка добър вкус”. В него три жени, които не са се виждали от години, си правят сбирка в крайпътен хотел, където поставят началото на план за обир. Режисьорът допълва:

Моят фетиш към Бери е толкова всеобхватен, че не само купих всички негови филми, но се сдобих и с дрехите му. Нискобюджетното регионално кино е адски пленително. Това са неща, правени от хора, които нямат дори най-малка представа какво трябва да представляват филмите. Те като че ли са ги снимали за душите на онези особени индивиди, които стоят в някой отдалечен бар или кафене на края на улицата, без да имат каквито и да било стремежи към широката американска публика.

The Nest of the Cuckoo Birds (1965)
The Nest of the Cuckoo Birds (1965)

Рефн е избрал „The Nest of the Cuckoo Birds” заради смесицата от „ужаси, секс и мелодрама”. Според него, филмът на Уилямс е „странен, с изключително трудно определим жанр”.

Между другите очаквани заглавия са „Night Tide” на Къртис Харингтън и „The Burning Hell“ на Рон Ормънд. Николас Виндинг Рефн определя първия като „личен избор”, защото е имал честта да познава Харингтън. По думите му, това е „един от най-важните филми от периода преди официалната поява на контракултурата”. В „Night Tide” може да видите Денис Хопър като млад моряк, влюбен в жена, която (евентуално) може да се окаже зла морска сирена. Рефн сравнява филма с приказка на Ханс Кристиан Андерсен и добавя, че той е „почти наивистично юношески в представите си за влюбване” и отразява състоянието „да си изцяло погълнат от нещо крехко и деликатно”. „The Burning Hell” – отново според думите на Рефн „толкова агресивно ви натриса Библията, че това се оказва практически покушение над сетивата”. Филмът се фокусира върху споровете между радикален проповедник и християни, които не вярват, че съществува Ад.

Да, смешно е, може би дори ужасно, но това само прави филма още по-уникален. Почти си е като част от инсталация или изложба, а някои от вас могат да открият прилики между пастор Естус Пиркъл [автор на сценария] и Тръмп..

Night Tide (1961)
Night Tide (1961)

Рефн се надява, че https://www.bynwr.com ще вдъхнови хората да видят света по един различен начин.  Напомняме ви, че проектът, по който режисьорът работи в момента „Too Old to Die Young,” се очаква през 2019 г.

За финал ви препоръчваме да гледате (ако все още не сте го направили, разбира се) „Santa sangre“ (1989) на Алехандро Ходоровски, на когото Рефн посвещава „Само Бог прощава“. Темите в двата филма имат доста допирни точки.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *