5b48eb2b1900002a00c65a5f

Преди малко повече от седмица ви разказахме за предстоящия проект на Скарлет Йохансон и режисьора Рупърт Сандърс Rub & Tug“, за историята на живота на Данте „Текс” Гил – трансджендър мъж, който през 70-те и 80-те години е изградил криминален кръг от проституция и стероиди в Питсбърг.

Още при първоначалната поява на новината започна скандал из интернет средите за това дали Йохансон може и трябва да изиграе тази роля, а самата актриса отнесе огромно количество недоволство, нападки и подигравки из социалните мрежи. Негативната реакция беше допълнително подкладена и от това, че предишният съвместен проект на Сандърс и Йохансон –„Дух в броня” – също беше предизвикал шумен скандал, който обаче не доведе до никакъв резултат, освен че филмът се провали в боксофиса.

Втория път обаче интернет хейтът се оказва, че има ефект и Скарлет Йохансон обяви, че се оттегля от проекта. Въпреки че първоначалният ѝ коментар беше остър и непукистки, явно нещата са се променили – дали лично нейното търпение, дали по съвет на хората, които се грижат за имиджа ѝ. Едва ли някога ще разберем коя от причините е била капката, която е наклонила везните в полза на това драстично решение, но ето го официалното изявление, което Йохансон публикува:

В светлината на етическите въпроси, повдигнати около кастването ми в ролята на Данте „Текс” Гил, реших с уважение да се оттегля от участието си в проекта. Културното ни разбиране на трансджендър хората продължава да върви напред, а аз научих много от общността от момента, в който направих първоначалното си изказване за кастването ми, и сега разбирам, че беше безчувствено. Изпитвам голямо възхищение и любов към транс-общността и съм благодарна, че разговорът за присъствието в Холивуд продължава. Според GLAAD, LGBTQ+ героите през 2017 г. са били с 40% по-малко от тези в предишната, като нито един филм на голямо студио не е включвал транс персонаж. Докато имах огромно желание да доведа до екрана историята на живота и транзицията на Данте, разбирам защо много смятат, че това трябва да бъде направено от транс човек и съм благодарна за създалия се, макар и спорен, дебат, който създаде по-широк разговор за представителност и разнообразие в киното. Вярвам, че всички артисти трябва да бъдат разглеждани еднакво и като равни. Моята продуцентска компания These Pictures активно преследва проекти, които едновременно забавляват и чупят установените рамки. С нетърпение очакваме да работим с всички общности, за да доведем тези трогателни и важни истории до публиката по целия свят.

Данте „Текс” Гил
Данте „Текс” Гил

Независимо какво смятаме за причините, довели до това решение на Йохансон, по всичко личи, че от гледна точка на кариерата ѝ това е най-разумният вариант. Докато я харесваме като актриса, в последните няколко години ставаме свидетели на различни проекти, които тя оглавява, които разочароват или поне не достигат поставените очаквания нито като качество, нито като финансов успех – така беше и с „Дух в броня”, и с „Rough Night”. Разбираемо е, че особено сега, когато най-сетне се приближаваме към неин личен филм в супергеройския свят – режисьорът на филма за Черната вдовица току-що беше официално потвърден, тя ще иска да запази доброто си положение в общественото мнение и няма да иска да прикани нов скандал около себе си.

След оттеглянето на Скарлет Йохансон, за момента бъдещето на „Rub & Tug” е неясно – не се знае дали ще продължи напред, дали Рупърт Сандърс ще остане прикачен и има ли планове за кастване на транс актьор в главната роля. Ще следим предстоящите новини, които излизат, въпреки че имаме подозрение, че това ще се превърне в един от онези филми, за които чуваме през 3 години някое слухче, но като цяло изпадат завинаги в небитието на проектите, които никой не желае да докосне.

Скарлет Йохансон
Скарлет Йохансон

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Това иявление е писано от адвокат…няма как Йохансон да приеме това да се прилагат критерии на идентичността там където следва да се прилаггат единствено естетически такива. FANTASTIC WOMAN е пример как двата вида критерии могат да съвпаднат и да има чуден краен резултат, но това е по-скоро изключение…. В последния си standup HUMANITY Gervais дискутира доста смешно темата …