Почти всеки кинотворец, рано или късно, решава да опита силите си в режисурата. Към амбициозните актьори, които споделят този стремеж, се присъединява Лин-Мануел Миранда – многократен носител на наградата „Тони”, превърнал се в сензация на Бродуей с „Hamilton”, когото ще видим скоро в „Мери Попинз се завръща” на Disney. Неговата идея за дебют е адаптация на (разбира се!) един мюзикъл на име „Tick, Tick…Boom!”.

Deadline споделят, че става дума за автобиография по живота на Джонатан Ларсън, създателя на прочутия хит „Rent”, който умира внезапно в началото на 1996 г., в деня на първата му предпремиера, а впоследствие получава посмъртно две награди „Тони” и „Пулицър” за драматична творба. Самият Миранда е играл в главната роля на „Tick, Tick…Boom!” в една продукция Off-Бродуей преди години, а сега решението му е да повери сценария на дебютния си филм на Стивън Левънсън („Dear Evan Hansen”), а продуцентските задължения – на Imagine Entertainment, по-специално на Рон Хауърд и Брайън Грейзър. Миранда също ще се включи като продуцент, а сестрата на Джонатан Ларсън – Джули ще влезе в ролята на изпълнителен продуцент. Ето какво гласи синопсиса на историята:

Историята на „Tick, Tick…Boom!” се случва през 1990 година и разказва за изпълнен с ентусиазъм театрален композитор на име Джон, който работи като сервитьор в Ню Йорк, а в свободното си време пише своята „Superbia” и се надява творбата му да се превърне във велик американски мюзикъл и той да получи така желаното „голямо признание”. Джон е притиснат и от друг фактор – приятелката му Сюзан се е уморила да поставя своя живот на второ място и да се съобразява с въжделенията му за успешна кариера в театъра. Точно по това време най-добрият му приятел и съквартирант Майкъл се отказва от мечтите си, за да приеме добре платена позиция в рекламния бизнес на Мадисън Авеню и ще се изнася от квартирата им. 30-ият рожден ден на Джон наближава, а той самият е изпълнен с тревожни съмнения – дали мечтата му си струва всички жертви, които прави в нейно име?!…

Лин-Мануел Миранда има опит в киното и телевизионните формати – работил е с Дж. Дж. Ейбрамс по музиката на „Star Wars: The Force Awakens, съавтор е на музиката на „Moana” на Disney, освен това е участвал в поредици като „The Sopranos”, „How I Met Your Mother” и „Curb Your Enthusiasm” и работи по адаптацията на „The Kingkiller Chronicle” за Showtime. Ето какво споделя той по повод идеята за дебют именно с „Tick, Tick…Boom!”:

За пръв път се срещнах с тази творба на Джонатан Ларсън още в колежа, когато успях да си намеря билет за постановката на Jane Street Theater през 2001 година. Изключителният разказ и атмосферата на „Rent” ме научиха, че мюзикълът може да бъде съвременен, да отразява реалността и живота, както и твоя личен опит. Но именно чрез „Tick, Tick…Boom!” аз придобих увереност, че трябва да развивам и да държа на собствения си глас като писател. Едно от най-важните постижения в кариерата ми е фактът, че изиграх Джон на сцената през 2014 година; сега желанието ми да адаптирам мюзикъла за големия екран и да го направя свой дебютен филм, е на път да се осъществи. Признателен съм и безкрайно благодарен за тази изключителна възможност на семейство Ларсън, както и на страхотния творчески екип, с който работя. Нашата обща цел е да почетем наследството на Джонатан и да продължим с представянето на неговите творби пред публиката, за да вдъхновяваме следващите поколения творци…”

Много ни е любопитно какъв ще бъде резултатът от съвместните усилия за подготвяне на тази филмова адаптация. Интересен факт е, че междувременно се работи по киновариант на първия мюзикъл, спечелил на Миранда награда „Тони” – това е „In the Heights”, чиито сценарист е писателката и композитор Киара Алегрия Хъдс, а режисьор е Джон М. Чу („Crazy Rich Asians”). Освен това се говори сериозно и за прочутия, безапелационен хит „Hamilton” на голям екран, като идеята е да се представи запис, направен на постановката на сцена още преди две години с оригиналния състав на мюзикъла.

Лин-Мануел Миранда – многократен носител на наградата „Тони”, превърнал се в сензация на Брадуей с „Hamilton”
Лин-Мануел Миранда – многократен носител на наградата „Тони”, превърнал се в сензация на Брадуей с „Hamilton”.

Според Wall Street Journey в момента студиата в Холивуд наддават за правата за адаптиране на този изключителен бродуейски хит, като не е изключено да се надмине дори очакваната стойност от 50 милиона долара! А по повод записа от сцената – сделката с носителите на правата за представянето на мюзикъла пред публика включва клауза, според която този материал не може да бъде разпространяван в киносалоните или чрез стрийминг платформи поне до 2021 година, защото спектакълът все още се играе на сцена.

С 11 награди „Тони” от премиерната 2015 година, с една „Грами” (за театрален албум) и с „Пулицър” за драматично произведение на Лин-Мануел Миранда, „Hamilton” е атрактивен урок по американска история, чиито главен герой е Александър Хамилтън – един от „бащите-основатели” на Съединените Щати, създател на американската финансова система и държавник със завидни репутация, стаж и авторитет. Както се очертава, доста време ще мине, преди въобще някой да може да се замисли за киноадаптация, независимо от това чии са правата. По-скоро ще обърнем взора си към бъдещия режисьорски дебют на Миранда – и ще следим за новини около него, като актьорски състав и начало на снимките например… А междувременно може да си пуснете саундтрака на „Tick, Tick…Boom!” – ако имате желание да бъдете подготвени…

https://www.youtube.com/watch?list=PL575682F4F0110DB1&v=gas2yE7AaGU

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *