Живеем във времена, в които феминизмът е в своя подем. Която и сфера да разгледаме, той ще е там. Тук обаче ще стане дума за изкуство. Добре известен факт е, че в световната драматургия се пишат основно мъжки персонажи. Женското присъствие е оскъдно и твърде често се изчерпва до една главна женска роля. В най-добрия случай и поддържаща, плюс още няколко преминаващи за цвят.

В актьорското съсловие жените негодуват и за липсата на работа след навлизането в зоната на средната възраст. Актрисите са в непрестанна битка с времето… и за роли. Нещо, което може да видите наглед във „Feud“, който разглежда как двете холивудски икони Джоан Крофорд (Джесика Ланг) и Бети Дейвис (Сюзън Сарандън) се опитват да възродят кариерите си. Изглежда не е никак лесно да си актриса. Бумът на скандали за сексуално посегателство в Холивуд е поредното доказателство. Нещо, за което винаги се е предполагало, но виковете на жертвите са били силно заглушавани.

В този така благоприятен тайминг телевизионните формати не изпуснаха вълната и родиха две от най-успешните продукции, създавани някога, които разглеждат жената и борбата ѝ да бъде зачитана като равно на мъжа същество.

бандитките на оушън

HBO даде гръб на режисирания от Жан-Марк Вале и базиран по романа на Лиан Мориарти „Големите малки лъжи“, за който главни виновнички са актрисите Никол Кидман и Рийз Уидърспун. Hulu пък направиха световен пробив с екранизацията на романа на канадската писателка Маргарет Атууд „Историята на прислужницата“. Сериалът е смущаващ и отрезвяващо жесток. Пренася зрителите в едно неприветливо за жената бъдеще, в което е изгубила правото си на свобода. Тя е опредметена и използвана единствено за производство на деца. Двата сериала имат желязна драматургична основа, надскачат първоизточниците си и съвсем заслужено разграбват всевъзможни награди като „Златен глобус“ и „Еми“, а темите и посланията, които носят имат широк отзвук в обществото.

Някак съвсем в реда на нещата е женската вълна да залее и киносалоните под формата на комерсиално кино и това се случва с „Бандитките на Оушън“. Като въведение няма как да не спомена култовата трилогия на Стивън Содърбърг „Бандата на Оушън“ от 2001/2004/2007, в която Джордж Клуни в ролята на Дани Оушън, Брад Пит, Мат Деймън и Джулия Робъртс правеха главозамайващи обири и надцакваха всеки, който им се изпречи на пътя.

сандра бълок и кейт бланчет

10 години по-късно, Дани Оушън вече не е между живите и виждаме как неговата по-малка сестра Деби (Сандра Бълок) излиза от пандиза, в който е лежала 5 години, натопена от любимия си. През това време вместо да ближе рани, тя съставя план за удар и отмъщение. Първата част на филма следва добре познатия шаблон от „Бандата на Оушън“ и освен личната драма на Деби, включва въвеждането на всички основни участници в играта. Тази част изглежда позната и следователно по-скучновата – с изключение на сцената, в която Деби се „адаптира“ след 5 години зад решетките.

Първият човек, на който Деби се обажда, е най-добрата ѝ приятелка Лу (тук сърцето ми щеше леко да изхвръкне при вида на Кейт Бланшет в кожен клин, мотор и каска). С Лу навремето са въртели далавери, а сега тя държи бар, в който разрежда водката с вода. Двете съставят план за действие и необходимите ресурси, а целта е нещо, което жените много обичат и жадуват. Diamonds are a girl’s best friend! Колие на марката Cartier струващо цели 150 милиона долара, което се държи в сейф под земята, а те трябва някак да изкарат. Оттук насетне следват стъпките по осъществяването на един леко наивен план.

За да бъде изкарано едно такова бижу е нужно подобаващо събитие като червения килим на Мет Гала в Музея на изкуството „Метрополитън” в Ню Йорк, организатор на който е главната редакторка на Vogue Анна Уинтур. Балът, където истинските звезди и „звездите“ дефилират с безбожно скъпи, понякога кичозни тоалети за милиони долари. Нужно е и муле знаменитост – актрисата Дафне Клугер (шантаво забавна Ан Хатауей), на която залязващата дизайнерка Роуз Уейл (Хелена Бонъм Картър) трябва да пусне мухата, че точно с тази огърлица трябва да се появи пред обективите на модното събитие на годината.

ан хатауей

Тук само ще спомена, че бях силно смутен от началната поява на Бонъм Картър, но впоследствие присъствието ѝ се отърси от натрапчивото усещане за недостоверност и преиграване. На помощ ще им се притичат Сара Полсън („American Horror Story“, „12 години роб“, „Каръл“), актрисата с индийски произход в ролята на бижутер на групата Минди Кейлинг, Акуафина като джебчийка и барбадоската перла Рияна, която е хакера Nine Ball – всъщност тя е и най-приятната актьорска изненада във филма.

Появи имат много манекенки, като Хайди Клум и Джиджи Хадид, и актрисите Ел Фанинг и Кейти Холмс, които дефилират с дизайнерски рокли и бижута. Попадение за мен е решението да облекат героинята на Ан Хатауей по този начин на събитие, за което тя така гръмогласно настоява, че трябва да бъде неотразима – вадеща очите лилава рокля и наметало обсипано с камъни, което все едно е изкарано от гардероба на лошите в Star Wars + огърлица с едно кило скъпоценни камъни.

Мъжкото присъствие във филма е оскъдно: епизодична поява на добре познатия ни Рубен (Елиът Гулд), Ричард Армитидж, който е разбилият сърцето на Бълок мъж, и водещият на „The Late Late Show“ Джеймс Кордън, който прави много свежо маниерно включване.

oceans-8-review-image-sandra-bullock-20180616

Някак нещата, които могат да се кажат, бързо се изчерпват. Всичко върви по план и без особени изненади. Обирът е осъществен. Мъжът е лош и наказан. Осезаемо се усеща липсата на онзи замах и адреналинa, който ни държеше нащрек от предните филми. Не ме разбирайте погрешно, не твърдя, че „Бандитките на Оушън“ е лош филм, напротив. В голяма степен той изпълнява функцията, за която е създаден. Просто в сянката на по-големия си брат изглежда еднопланов.

Ще дам идея на дамите как да „консумират“ „Бандитките на Оушън“: облечете се за парти, съберете се голяма компания, подгрейте с малко алкохол в някой бар, а след това се пренесете на прохладно в кино салона и се вкарайте във филма, че сте на най-ексклузивното модно парти в Америка. Разпуснете. Направете го опияняващо, утре не е нужно да помните нищо.

На другия ден си пуснете първите три филма и гледайте внимателно как се прави.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. Нещо тази цялата поредица не ме вдигна, освен 2-та част. Сега пак нещо не се получава. Понякога много „звезди“ накуп не могат да спасят не до там оригинален сценарий. Преди години имаше един бляскав филм „Ужилването“ с Пол Нюман и Робърт Редфорд. Ето това е класика и каквото и да се появи, дори и добро,оригинално то винаги се сещам за него.
    А за Бандитките бих дал 2/5. Лично аз го спрях наполовина. Може би с по-добър режисьор…