След двойната му забежка от анимацията към игралното кино с чудесния „Мисията невъзможна: Режим Фантом“ и разочароващия „Утреландия, Брад Бърд се завърна към това, което прави най-добре, с „Феноменалните 2“, който в момента се върти по кината и категорично заслужава да му отделите два часа. И докато продължението на хита от 2004 разбива американския боксофис (и се справя прилично в българския), Бърд сподели малко подробности за „1906“ – дългогодишен игрален проект по романа на Джеймс Далесандро за земетресението в Сан Франциско от 1906 година, който режисьорът се надява да снима като филм и телевизионен сериал.

1906“ звучи доста любопитно, въпреки че засега не знаем кой знае какви подробности и можем да съдим само по следните изказвания на Бърд:

Проектът иска да е по-дълга история. Това е наистина впечатляващ момент в историята. Преди земетресението Сан Франциско е много енергичен град, някъде между Дивия запад и 20-ти век. Все още има барове, където хората биват упоени и се събуждат на кораби. И ако не работиш на кораба, изхвърчаш зад борда. Такива неща все още са се случвали. С две думи, нещо между Дивия запад и изтънчения град, за който се представял и в много отношения е бил.

Едновременно съществуват газта и електричеството, колите и конете. Историята е прекалено голяма, за да влезе в кутията на киното. Но ако го снимаш за телевизия, губиш мащаба на киното, затова все се опитвам да направя нещо, което обхваща и двата свята.

Обичам киноизживяването и бих искал земетресението да е на големия екран, но осъзнавам, че историята е прекалено голяма, затова се опитвам да е амалгама и има известен интерес. Warner искат частта със земетресението да е филм и не успяваме да съберем всичко под един покрив. Но аз продължавам да съм запленен от историята. Искам да я направим така, че да покрие всички възможности, но поне част да е на големия екран. Ще видим какво ще се получи.

Бърд работи по „1906“ от поне десетилетие и дори в един момент се очакваше той да е дебютът му в игралното кино, но заради мащаба на проекта, все не се получаваше. Стискаме палци този път звездите да се подредят и действително да видим филм и/или сериал на екран. Ще ви държим в течение с развитието на „1906“, стига да има такова.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *