Споменавали сме и преди фамилията Рорвахер – най-вече покрай Алба и наградата й за най-добра актриса във Венеция с филма „Hungry Hearts”. Сестра й Аличе Рорвахер беше специален гост на София Филм Фест преди няколко години, където представи филма си „Чудесата” (отново с участието на Алба, Моника Белучи и няколко впечатляващи младежи), а за своя най-нов проект „Happy as Lazzaro” (или както е оригиналното заглавие „Lazzaro felice”) италианската режисьорка получи буквално преди месец наградата за най-добър сценарий (поделена) на фестивала в Кан.

Прави впечатление, че разказите на Рорвахер обикновено са странни, до известна степен дистанцирани от съвременната реалност, фокусирани върху образи, които обитават необикновена среда. Често тя прилича на приказка, често действието се развива в отдалечени селски региони, често персонажите изглеждат леко смахнати… Това не пречи на спецовете в Кан да определят „Happy as Lazzaro” като един от най-добрите филми от тазгодишното издание на фестивала. Опитайте се да прецените сами – при все краткостта си, трейлърът е… да кажем, характерен за почерка на Рорвахер.

Това е история за срещата между Лазаро (Адриано Тардиоло) – едно селянче, което е толкова добро, че често го смятат за глупак или бавно развиващ се, и Танкреди (Лука Чиковани) – млад благородник, чието проклятие е въображението. Животът в изолираното пасторално селце Инвиолата е ръководен от ужасната маркиза Алфонсинаде Луна, кралицата на цигарите. Между двете момчета се създава особена връзка, когато Танкреди моли Лазаро да инсценират собственото му отвличане. Това странно и невероятно сътрудничество е като откровение за Лазаро, а приятелството им се превръща в такава ценност, която ще преведе Лазаро през времето в търсене на Танкреди. А когато за първи път се оказва в големия град, той прилича на късче от миналото, изгубено в модерния свят…

Сценарист и режисьор на „Happy as Lazzaro” е Аличе Рорвахер („Corpo Celeste”, „Чудесата”). Тя определено е човек, който знае точно какво иска от всеки свой разказ, какви цели си поставя, и как да извлече най-доброто от актьорите, с които работи. Странно ни е, че подобни творби все още се правят, а и селектират на престижни фестивални форуми – евала на момичето, прекрасно е да се разхождаш по червени килими, на нея и сестра й явно им става навик…

В актьорския екип, освен споменатите Тардиоло и Чиковани, участват още Агнес Грациани, Алба Рорвахер, Серхи Лопез, Наталино Баласо, Томазо Рагно и Николета Брачи. Очакват се още отзиви за филма до края на годината, тъй като доста критици са успели да го видят в Кан, а и предстои да бъде разпространен в арт-хаус кината на Европа – както е ясно, че ще се появи на голям екран през септември в Германия, така въобще няма информация дали щатските киномани ще могат да видят филма по друг начин, освен в програмата на някой фестивал. Какво да се прави – съдба!

плакат

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments