След като приключи работа по 24-тия филм за Джеймс Бонд „Спектър“, който, за съжаление, беше значително по-слаб от предишния му „007 координати: Скайфол“, Сам Мендес си взе лека почивка от кинорежисурата (не е седял без работа обаче, защото се завърна към театъра за кратко). През последните години на няколко пъти имахме повод да пишем за евентуалното му завръщане към големия екран с „The Voyeur’s Motel“ и „Pinocchio“, но в крайна сметка първият се разпадна, а вторият на този етап продължава без носителя на „Оскар“. За щастие, Мендес най-накрая се завръща с нов проект и това е посветеният на Първата световна война „1917“.

Засега не знаем какъв точно ще е сюжетът на „1917“ (повратна година в Първата световна война), но се надяваме скоро да научим някакви подробности. Междувременно знаем, че Мендес ще е режисьор и изненадващо на пръв поглед, „1917“ ще е дебютът му като сценарист, въпреки че на помощ му идва Кристи Уилсън-Кеърнс („Penny Dreadful“), която беше сценарист и на разпадналия се „The Voyeur’s Motel“.

Разпространител на филма ще е Universal, а продуценти са Amblin Partners на Стивън Спилбърг, което прави „1917“ друг вид своеобразно завръщане за Мендес – дебютът му като режисьор „Американски прелести“ е филм на DreamWorks Pictures и Спилбърг е дал думата си за тогава неопитния Мендес и го е подкрепял по време на снимките. Крайният резултат е не само „Оскар“ за най-добър режисьор, но и за филм, сценарий и актьор.

Ето както казва Сам Мендес за „1917“:

Много съм щастлив, че отново ще работя с Amblin и Стивън Спилбърг, както и с Дона Лангли и всички в Universal. Работя по този сценарий в продължение на година и е много вълнуващо, че филмът вече започва да става реалност.

Стивън Спилбърг допълва:

Компанията ни е дом за Сам още от първия му филм. Толкова се радвам, че се върна в старата си стая, където да създава нови истории – особено когато става дума за толкова амбициозен и невероятно дързък нов филм.

Очаква се снимките на „1917“ да започнат през април 2019, а премиерата се планира за декември 2019, което е доста кратък период и ни навява на мисълта, че става дума за доста скромен като мащаб филм (което въобще не ни притеснява, даже напротив). Ще ви държим в течение с развитието на проекта, който засега изглежда доста сигурен и се надяваме да не се разпадне.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *