Дейвид Финчър е добре известен със своя болезнен професионализъм – 10-те заглавия във филмографията му говорят достатъчно красноречиво за това. Няма как да си избием от ума майсторски хореографираната и култова кървава секс сцена от „Не казвай сбогом“, но за да се получи така главозамайващо, е трябвало да бъде заснета в близо 40 дубъла. Само си представете количеството изразходвана кръв, чаршафи и душовете, които са си взели Розамунд Пайк и Нийл Патрик Харис…

След успешното си представяне в Netflix с „House of Cards“, през изминалия октомври на бял свят се появи и второто му творение за телевизията – „Mindhunter“. Крими трилър сериалът, който човърка в мозъците на серийните убийци, си е чиста проба кино и няма нито едно слабо звено, като изобилието от добри актьорски изпълнения е най-впечатляващо. Достатъчно е да споменем Камерън Бритън, който влезе в ролята на Ед Кемпър – реален сексуално-садистичен убиец.

На всички ни е ясно, че телевизионната продукция не може да си позволи лукса на киното да снима по-продължително при положение, че един сериал трябва да изкара на година материал средно от 6 до 22 часа. Е, това не важи за непримиримо взискателен режисьор като Дейвид Финчър. На събитие на FYC, посветено на „Mindhunter“, където Финчър е бил специален гост заедно с актьорите Джонатан Гроф, Холт МакКалани, Анна Торв, Камерън Бритън и кастинг агента Лари Мейфийлд, той споделя любопитни факти от снимачната площадка.

дейвид финчър

На въпроса колко като времетраене е най-дългата заснета сцена, Дейвид Финчър отговаря:

Сцената с Хепи (Андерсън) беше 11 страници. Имахме 3 камери извън килията и правехме по 9 и половина минутни дубли. После аз влизах вътре с жълтата си папка с бележки. Казвах на Гроф: „Окей, това е нелепо, можеш да го махнеш, а това е личната ти позиция. Направи го като лична позиция“. И Джонатан стоеше там, кимайки и казвайки само „окей, окей“. След това правехме още един дубъл от 9 минути и половина и той правеше всичко онова, което му бях казал, а аз отново влизах в клетката с нови 4 страници бележки към него. В един момент Хепи просто ми каза „Наистина ли ще правим това? Всеки път?“. Нямахме почивка. Бих казал, че сме заснели сцената 75 пъти за ден.

холт маккалани

Докато актьорите Джейк Джиленхол и Нийл Патрик Харис споделят за работата си с Финчър и изтощително многото дубли с различни нива на ентусиазъм, то Холт МакКалани (в ролята на детектив Бил Тенч) бил силно респектиран:

Нямам нищо против. Мисля, че когато правиш нещо отново и отново, ти откриваш различни неща. Когато става дума за „дубъл 14“ или „дубъл 20“ изведнъж нещо сякаш ти се изяснява, което досега не ти е било ясно. Важното не бяха многото дубли, а фините детайли и настройки, които променяхме. Бележките, които Дейвид дава, наистина могат да променят изцяло една сцена. Аз съм голям фен на многото дубли.

джонатан гроф

Колегата му Джонатан Гроф (детектив Холдън Форд) го допълва:

Дейвид беше много конкретен и ясен с нас за всяка една дума и за всеки обрат в сцената. Особено критичен и категоричен беше за целта на героите. В деня на снимките понякога се затваряхме в една стая, за да обсъждаме, и говорехме за неща като как само едно леко поместване на тялото напред може да промени динамиката на целия разговор.

mindhuntsers-kemper-20180612

Друго, на което Финчър много е държал на снимачната площадка, е да изгради специфична атмосфера около гвоздея на програмата си – актьорът, който изигра убиеца Ед Кемпър, Камерън Бритън. Финчър разяснява защо това е било наложително:

Едно от нещата от изключителна важност видях, след като прочетохме първите три епизода. От четенето стана очевидно едно: трябва да се направи всичко възможно Камерън да не говори с никого. Не може да го оставим да се сприятелява с никого. Буквално трябва да го вземем от Плутон и да го пуснем пред камерата. Не можехме да го посветим в работата и намеренията на никого. Трябваше да изглежда така: появява се някакъв тип, той има цялото време на света – 13 доживотни присъди, и той ще ти каже всичко, което знаеш. По време на четенето стана ясно, че ако можем да уловим това с камерата, значи нещата ще се получат.

Камерън Бритън пък добавя, че е нямало дори да бъде обсъден за ролята, ако не е бил високият му ръст:

Ако бях 1,93, нямаше да съм тук. Минимумът беше 1,95.

Втори сезон на „Mindhunter“, който този път ще бъде съставен от 8 епизода, се очаква през 2019-та. Сюжетът ще разглежда потресаващите убийства на 29 деца от афроамерикански произход в Атланта, Джорджия, в периода 1979 – 1981 г. Този път под прожектора ще бъде убиецът Уейн Уилямс, по-известен с прозвището The Atlanta Child Killer, съден и признат за виновен за убийствата на двама мъже, за което получава две доживотни присъди. Срещу него са повдигнати обвинения за още 23 убийства на деца, които остават недоказани. Твърди се, че истинският убиец не е заловен.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *