Считан за един от най-влиятелните художници в историята, Пол Гоген до момента се е оказвал често във фокуса на кинематографичното изкуство. Няколко са телевизионните поредици, научно-популярни и биографични филми, посветени на творчеството и живота на постимпресиониста, като историята за един от основните му творчески периоди беше разказана на голям екран в „Гоген: Пътуване до Таити“.

Филмът вече беше показан на Киномания, но ако сте го пропуснали, покрай наближаващата американска премиера, вече можем да видим първия трейлър на френската продукция с участието на Венсан Касел в главната роля.

През 1891-ва Гоген се е самоотлъчил в Таити и иска да преоткрие изкуството си като свободен, див човек, далеч от моралните, политически и естетически кодекси на цивилизована Европа. Той непрекъснато се вкопчва в природата, като се справя със самотата, бедността и болестите, които го покосяват една след друга – блатна треска, конюнктивит, депресия, сърдечни удари. Нека прибавим дългите периоди на гладуване, алкохолизма и прекомерното тютюнопушене и странната корабокрушенска брада, която виждаме в трейлъра на „Гоген: Пътуване до Таити“, вече е някак обяснима. Въпреки препятствията Гоген намира в красотата на полинезийските джунгли вдъхновение да рисува, което се оказва и движещата сила в живота му до самия му край. По време на престоя си в Таити той ще се срещне с Техура, която става негова съпруга и образ в някои от най-великите му картини.

Венсан Касел се позагуби от международната филмова сцена последните години, понеже взимаше участие главно в европейски продукции, сред които „Това е само краят на света“ под режисурата на Ксавие Долан  и „Un moment d’égarement“. Ако принципно харесвате Касел, дори той да се окаже повърхностно неубедителен в ролята на болния Гоген, то ще продължите да го харесвате, така че всички можем да се приготвим за този биографичен разказ за една лишена от предразсъдъци любов, безгранична страст към живота и самопогубващ стремеж по изкуството.

Гоген: Пътуване до Таити“ е режисиран от Едуард Делюк, по сценарии на Делюк, Етиен Комар, Томас Лилти и Сара Камински. Половината екип, работил по сценария, има опит с биографични филми, а някои от тях вече са си сътрудничили по проекти, което най-вероятно ще допринесе за един плавно представен сюжет, макар критиците да изразиха недоволство заради липсата на основни моменти от живота на художника. Което реално не е пропуск, понеже историята така или иначе официално ще представя определен времеви диапазон от житейското му пътуване. В ролята на голямата млада любов на Гоген – Тахура, ще видим дебютиращата актриса Тухей Адамс. Участват още Малик Зиди, Марк Барбе и Перний Бергендорф.

В САЩ „Гоген: Пътуване до Таити“ ще може да бъде гледан от 11 юли.

плакат tashiti-goguin-poster-2-20160615 vincent-castle-tahiti-gauguin-img02-20180615 венсан касел гоген

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *