За по-добра не знаем, но подготвяната от Майк Фланаган („Oculus“, „Hush“, „Gerald’s Game“) екранизация на „Доктор Сън“ на Стивън Кинг (продължение на една от най-големите класики на Краля „Сиянието“), току-що стана с няколко идеи по-красива.

Variety съобщават, че любимата ни Ребека Фъргюсън (която предстои да видим съвсем скоро в „Мисията невъзможна: Разпад“) ще се присъедини към актьорския състав на филма. Това е информация, потвърдена по-късно и от режисьора Майк Фланаган, който използва туитър акаунта си, за да разкрие и коя ще е нейната роля (тази, на която всички се надявахме).

Точно така, Фъргюсън ще се превъплъти в Роуз О‘Хара, по-известна като Роуз Капелата – лидер на група вампироподобни номади, наричащи се „Верни на възела“, които пируват с хора, надарени със сиянието (или озарението, както е в новия превод). Роуз е основният антагонист, срещу когото ще се изправи вече порасналия Дани Торънс, в чиято роля ще влезе Юън Макгрегър.

Както вече споменахме в предишните ни новини, не очакваме „Доктор Сън“ да бъде наистина добър филм, няма дори да се доближи до култовия шедьовър на Кубрик, но ако трябва да сме честни, романът също е далеч от класиката. За нас ще е достатъчно да получим приятна екранизация с кадърен режисьор и добри актьори, а засега точно това се очертава.

За финал припомняме синопсиса на българското издание на „Доктор Сън“ от „Плеяда“:

Хотел „Панорама“ отдавна е изравнен със земята. Малкият Дани Торънс, който вижда оживели мъртъвци, вече е пораснал. Уви, кошмарът от миналото е загнезден в главата му и Дан пие, за да го забрави. И без да се усети, тръгва по стъпките на баща си: бавно, но сигурно се плъзга по наклонената плоскост на пълната деградация. Докато провидението (дали само то?) го отвежда в градче в Ню Хемпшир. Той започва да посещава сбирките на Анонимните алкохолици и си намира работа в местния хоспис. Там необичайната му дарба – озарението, доскоро потискана от алкохола, се връща: Дан помага на възрастните пациенти спокойно да прекрачат в отвъдното и скоро всички започват да го наричат доктор Сън. Същевременно той получава телепатични съобщения от Абра – момиче, чието озарение е дори по-силно от неговото. Абра е набелязана от „Верни на възела“ – зли свръхестествени същества, гладни дяволи, които се хранят с еманацията на жертвите си. От съвсем малка тя несъзнателно търси контакт с Дан, сякаш интуитивно осъзнава, че само той ще ѝ помогне да оцелее, когато настъпи моментът да се противопостави на гладните дяволи.

Премиерата на „Доктор Сън“ („Doctor Sleep“) е насрочена за 24 януари 2020.

роуз капелата fanart
Роуз Капелата fanart

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. Чудесно сте го написали: „За по-добра не знаем, но подготвяната от Майк Фланаган („Oculus“, „Hush“, „Gerald’s Game“) екранизация на „Доктор Сън“ на Стивън Кинг (продължение на една от най-големите класики на Краля „Сиянието“), току-що стана с няколко идеи по-красива.“ Май от красивата Ребека Фъргюсън ще излезе доста зловеща Роуз О’Хара. А и с „Играта на Джералд“ Майк Фланаган показа, че го бива. И то много.