хелена бонъм картър
Хелена Бонъм Картър в ролята на кралицата майка в „Речта на краля”

Не съм сигурна кое ме ужасява повече – да отдам дължимото на истинската принцеса Маргарет или да вляза в обувките на принцеса Маргарет на Ванеса Кърби. Единственото, което гарантирам, е, че ще бъда по-ниска от Ванеса.”

С тези думи, публикувани в официалната страница на сериала „Короната” („The Crown“) в Twitter се сложи край на намеците и слуховете – Хелена Бонъм Картър поема щафетата от Ванеса Кърби и влиза в ролята на принцеса Маргарет в следващия сезон на най-скъпата до момента оригинална продукция на Netflix.

А за нас, феновете на „Короната”, думите на Картър важат със същата сила – не знаем дали да се вълнуваме повече от превъплъщението на актьорския великан в образа на ярката принцеса или от това дали ще стигне високата летва, поставена от Кърби в първите два сезона.

Клеър Фой и Ванеса Кърби като кралица Елизабет II и сестра й, принцеса Маргарет
Клеър Фой и Ванеса Кърби като кралица Елизабет II и сестра й, принцеса Маргарет

Клеър Фой е прекрасна, а Елизабет II сама по себе си е институция, заслужаваща поне уважение. Но Ванеса Кърби и персонажът ѝ бяха гвоздеите на първите два сезона. Всичко работеше в тяхна полза и е разбираемо, че публиката ги обикна. По-малката сестра на кралицата е красива, секси, бунтарка. Не приема кралските норми, връзките ѝ вредят на монархията, имиджът ѝ също. Облича се и се държи повече като филмова звезда, пуши цигари във всяка сцена и се връща пияна от парти по нощите. Държи на всичко това, но повече от всичко държи на сладките привилегии, които ѝ носи титлата – дворци, издръжка от държавата, дрехи, финансова независимост и преди всичко, слава. Тя е изключението, с което нито кралицата, нито кралицата майка могат да се справят. Разводът ѝ с Антъни Армстронг-Джоунс (граф Сноудън) е прецедент в историята на монархията, като първият развод в кралското семейство. Кърби беше великолепна и изпълнението ѝ не остана незабелязано – индивидуална номинация за БАФТА и още една на „Гилдията на актьорите” за актьорския състав на сериала.

Принцеса Маргарет, графиня Сноудън
Принцеса Маргарет, графиня Сноудън

Този път обаче Netflix залагат сравнително на сигурно. За разлика от Ванеса Кърби, която нямаше „синя английска кръв” в CV-то си, Хелена Бонъм Картър има опит с аристократичните роли. През 2011 г. беше номинирана за „Оскар” за ролята си на кралицата майка в „Речта на краля”, а през 2012 г. игра мис Хавишъм в екранизация на „Големите надежди” по класиката на Дикенс. Извън тази стилистика, но пак в същите нюанси, тя е и Елизабет Тейлър (може би аналогът на принцеса Маргарет в развлекателната индустрия), в минисериала „Бъртън и Тейлър” от 2013 г.

Хелена Бонъм Картър в „Бъртън и Тейлър”
Хелена Бонъм Картър в „Бъртън и Тейлър”

Заедно с тази новина, от „Короната“ разкриха и още едно име от бъдещия актьорски състав – Джейсън Уоткинс ще бъде Харолд Уилсън, министър-председател на Великобритания от 1964 г. до 1970 г. и от 1974 г. до 1976 г. С новите попълнения действието на предстоящия трети сезон, който се очаква да излезе през 2019 г., се очертава малко по-ясно.

Слуховете, че Бонъм Картър ще играе противоречивата кралска особа започнаха още в началото на годината. Първо двете с Ванеса Кърби публикуваха снимка в Instagram, която не изглеждаше да е случайно засичане на светско събитие. След това от Netflix обявиха, че водят преговори с актрисата и са съвсем близо до подписване на договор.

Вече обаче е официално и Бонъм Картър и Джейсън Уоткинс застават до Оливия Колман (която ще замести Клеър Фой в ролята на кралица Елизабет II) и Тобайъс Мензис (следващият принц Филип след Мат Смит). Още преди премиерата на сериала създателят Питър Морган казва, че през два сезона актьорите ще бъдат сменяни, за да бъдат адекватни на развитието на историята в различните епохи.

Ванеса Кърби и Матю Гуд като принцеса Маргарет и граф Сноудън
Ванеса Кърби и Матю Гуд като принцеса Маргарет и граф Сноудън

Шестте сезона на „Короната” по план трябва да обхващат шестте десетилетия от управлението на кралица Елизабет II. Още не е ясно кои години ще обхваща действието в трети сезон, но знаем отчасти какво предстои. Порасналият принц Чарлз, срещата му с Камила Паркър Боулс и още от „неприемливите постъпки” на Маргарет – развод с граф Сноудън, поредица от краткотрайни флиртове, нови конфликти с кралицата и всичко това обгърнато в облаци от цигарен дим.

princess-margaret-vanessa-kirby-the-crown-season-2-20180506 xlarge_trans_20180506

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Колко сериал, колко нещо има за гледане, след като за мен втори сезон на The Crown още си чака реда… А съм сигурен, че ще е топ. Ще трябва да се наваксва, няма как.