Един от широко обсъжданите и очаквани филми в програмата на Кан 2018 беше най-новата творба на Нури Билге ДжейланДивата круша” („The Wild Pear Tree“ или „Ahlat Agaci“). Около публикуването на информация относно претендентите за „Златната палма” през април турската преса беше сериозно развълнувана, защото програмният екип на фестивала реши да обявява „на порции” филмите в конкурсните програми, и журналистите бяха решили, че въпреки готовността на Джейлан, филмът му не е селектиран. Което би било доста нелогичен извод, като се има предвид историята на този режисьор с Кан, специалното отношение към неговите творби и факта, че е носител на „Златна палма” за прекрасния „Зимен сън”.

След като „Дивата круша” бе представен пред публиката и журито в Кан, отзивите бяха очаквани – изпълнени с възхищение от визуалното майсторство и уменията на разказвач, които за пореден път демонстрира турският режисьор. Предлагаме на вашето внимание един тийзър-трейлър, който обаче не отразява една от най-важните характеристики на филмите на Джейлан – дълбоките философски диалози, с които, както казват критиците, е изпълнен и най-новият му филм.

Главният герой на филма, Синан, е страстен почитател на литературата и винаги е искал да стане писател. Когато се завръща в родния си град в Анадола, влага цялата си енергия в намирането на средства, с които да издаде книгата си, но се оказва, че го преследват дълговете на баща му…

Сценарият на „Дивата круша” е дело на Акин Аксу, съпругата на режисьора Ебру Джейлан и на самия Нури. Главната роля е поверена на Догу Демиркьой. Осмият пълнометражен филм на турския майстор, носител на „Златна палма“ и още шест награди от най-престижния филмов фестивал в света, е копродукция между Турция, Франция, Германия, България (РФФ Интернешънъл), Босна и Херцеговина, Македония, Швеция и Катар. Продуцент на филма е Зейнеп Атакан. Копродуцент от българска страна е директорът на София Филм Фест Стефан Китанов. Филмът е реализиран с подкрепата на българския Национален филмов център, Евроимаж, фондовете на държавите копродуценти и в партньорство с филмовото студио Ню Бояна в София.

Дивата круша” тръгва на голям екран в Турция в петък, 1 юни – ще очакваме срещата с филма и на наша територия!

плакат

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *