Най-новата филмова  адаптация на „Крал Лир“ се очаква до дни благодарение на BBC и Amazon Studios. Носителят на „Оскар“ сър Антъни Хопкинс влиза в главната роля след няколко години обсъждане на проекта с режисьора Ричърд Еър. Дългата предварителна подготовка им позволява да завършат в цялост проекта само за 25 дни и да го подкрепят с известни актьорски имена, сред които Ема Томпсън, Андрю Скот, Емили Уотсън и обявената от критиците за следваща изгряваща звезда – Флорънс Пю.

Ако класическата английска литература не ви е била присърце в гимназията, историята на Крал Лир разказва за постепенното навлизане на героя в света на лудостта, след решението му да разпредели своето кралството между трите си дъщери, спрямо тяхното ласкателство към него. Решението, което взима, се оказва с трагични последици за всички. Въпросите, които повдига – за старостта, властта, жестокостта,  дома и земята, както и стремежа към любов, превръщат пиесата в една от най-великите трагедии на Шекспир, интересът към която не утихва и до наши дни.

Крал Лир“ има няколко екранизации, като най-ранната е отпреди век, продължава цели 13 минути и може да бъде гледана свободно в интернет. През 1983-та в ролята на краля влиза Лорънс Оливие, а през 2008-ма – Иън Маккелън. Оттук е възможно да се отсъди, че това е силна роля и в нея не влизат случайни актьори. Вече можем да видим и първи кадри от новата адаптация:

Действието в конкретния случай ще се развива в дистопична версия на съвременна Англия, което в настоящия век е уместен начин за привличане на повече публика, отколкото ако екипът се придържаше към класическа визия на продукцията, още повече, че няма да посреща зрители в киносалоните, а само пред малкия екран.

Последно гледахме Антъни Хопкинс в сериала „Западен свят“, филмите „Тор: Рагнарок“ и „Трансформърс: Последният рицар“, а най-скорошната му отличителна главна роля бе в „Гардеробиерът“ от 2015 г., отново предвиден за малкия екран и също под режисурата на Ричард Еър, което подсилва очакванията към тази адаптация. По-късно през годината вече 80-годишният актьор ще играе самия папа Бенедикт.

Друг интересен факт е, че първоначално предвидените актриси за ролите на Гонерил, Реган и Корделия (дъщерите на краля) са Наоми Уотс, Гуинет Поутрол и Кийра Найтли. Но предвид вече споменатите имена на Ема Томпсън, Емили Уотсън и младата Флорънс Пю, която е само на 22 години, а вече има 5 награди и 10 номинации за престижни отличия, не съжаляваме особено за настъпилите кастинг промени.

Крал Лир“ ще бъде излъчен официално на 28 май по BBC 2.

антъни хопкинс като крал лир

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *