Още не можем да се нарадваме на пълното възстановяване на Тери Гилиъм, чието здраве явно беше поразклатено от премеждията покрай „The Man Who Killed Don Quixote“ и дори получи лек инфаркт, и на отличната новина, че филмът действително ще закрие фестивала в Кан след броени дни и едновременно с това ще тръгне по френските кина, а сега научаваме още една чудесна новина. Неведнъж сме споменавали отличния документален филм „Изгубени в Ла Манча“ („Lost in La Mancha“) от 2002, който представя злополучната тогавашна продукция на „Дон Кихот“, а сега Variety съобщават, че ще има и продължение, озаглавено „He Dreams of Giants“. Крайно подходящо!

Режисьорите на „Изгубени в Ла Манча“ Кийт Фултън и Луис Пепе подготвят продължението и този път възнамеряват да направят нещо още по-впечатляващо – по възможност направо да влязат в главата на режисьора. Ето какво казват самите те за „He Dreams of Giants“.

Фултън:

Започнахме да приемаме филма по-скоро за вътрешната борба в разума на твореца. Какво е за един творец най-накрая да е на ръба на завършването на подобен проект?

Пепе:

Дори на снимачната площадка казвахме, че конфликтите, които в момента се случват около Тери, не са толкова интересни колкото това, което се случва в главата му.

Както споменахме, „Изгубени в Ла Манча“ излезе през 2002 и представя премеждията на Гилиъм от тогавашната „Дон Кихот“ епоха, но междувременно се случиха толкова много промени и постоянно изникваха нови и нови проблеми (сигурно и някои, които така и не са стигнали до нас), че има материал не за един, а за няколко документални филма. Най-скорошните драми около правата и бившия продуцент Пауло Бранко също ще бъдат засегнати, но според режисьорите няма да са фокусът на „He Dreams of Giants“.

Фултън:

Със сигурност са част от филма и ги застъпваме, но ни се струва, че това не е толкова вълнуващо, колкото по-дълбоките 27-годишни усилия.

Пепе:

Аз забелязах, че от този конфликт духът на Тери отново се повдигна. Това е обратното на криптонит за него. Той се захранва от това.

Засега нямаме информация кога ще можем да видим „He Dreams of Giants“, но поне знаем, че премиерата на „The Man Who Killed Don Quixote“ е 19 май. Следователно, колкото и мъчително да е било изживяването, поне този път ще има щастлив край. Да се надяваме, че и двата филма няма да разочароват феновете, особено „The Man Who Killed Don Quixote“, чиито реклами досега доста ни притесняват. Дано скоро видим филма и да се окаже, че си е заслужавал десетилетията чакане.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *