Преди почти точно 5 години ви съобщихме за плановете на Гари Олдман да режисира биографичния „Flying Horse“, който ни се стори особено интересен проект, но така и не се получи, въпреки че се носеха слухове за Рейф Файнс и Бенедикт Къмбърбач в главните роли. Сега, може би благодарение на успеха на „Най-мрачният час“, който донесе на Олдман напълно заслужена награда „Оскар“ за главна мъжка роля, или просто защото той не е спирал да се опитва да осъществи идеята си, „Flying Horse“ получава нов шанс да стигне големия екран.

И дано не се окаже само предположение, но този път се очаква Гари Олдман да е не само режисьор, но и да изиграе главната роля на изключителния Едуард Мaйбридж (познат и като Мейбридж у нас), за когото вероятно сте чували или най-малкото, чиито фотографии със сигурност сте виждали. Вероятно най-известната му серия е „The Horse in Motion“ от 1878 (позната още като „Sallie Gardner at a Gallop“), а устройството, което той създава за представянето на фотографиите в движение – зоопраксископ, се счита за един от най-важните предшественици на прожекционните апарати.

Очаква се филмът да се съсредоточи върху по-мрачните страни от живота на Майбридж – моментът, в който той научава, че съпругата му Флора му изневерява и убива любовника ѝ. Впоследствие арестуван, съден и оправдан, Майбридж използва наранявания от стар инцидент като оправдание и няколко души свидетелстват за промените в характера му и травмите, които е претърпял след изключително сериозна катастрофа през 1860, когато е изхвърлен от дилижанса, в който пътува, и удря главата си много тежко.

Любопитно е, че фотографията вероятно също е резултат от нараняванията му – по време на лечението, лекар му препоръчва да смени професията си (дотогава Майбридж се занимава с продажба на книги). Майбридж се насочва към фотографията и става истински пионер в областта, повлиял на безкрайно много творци и на кинематографията като процес.

Този път Олдман като че ли има по-голям шанс да осъществи „Flying Horse“, защото е сключил сделка с продуцента Тъкър Тули, който е уредил финансирането. Стискаме палци този път биографията да не се разпадне и нямаме търпение да научим повече подробности, включително и дали сценарият на Олдман ще бъде преработен, него ли действително ще видим в ролята на Майбридж, кои други актьори ще му правят компания на екрана и кога се очаква да започнат снимките. Ще ви държим в течение.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *