Преди броени дни ви съобщихме за проекта на Кари Фукунага и Джейк Джиленхол „The American“, посветен на легендарния композитор Ленърд Бърнстийн. Тогава споменахме, че наскоро се носеха слухове, че Стивън Спилбърг обмисля биография на Бърнстийн, а преди няколко години същото се говореше за Мартин Скорсезе, но на този етап не е ясно какво се случва с тези два проекта. Е, сега вече имаме информация и като начало, не става дума за два, а за един и същи проект – Paramount Pictures и Amblin ще финансират биографичния „Bernstein“, посветен на изненадващо популярния в момента композитор.

Спилбърг и Скорсезе ще са двама от продуцентите на „Bernstein“ (не сме никак сигурни, че това заглавие ще остане), но по всичко личи, че това ще е филм на Брадли Купър – той ще играе главната роля, ще режисира и ще е един от авторите на сценария, заедно с Джош Сингър, който има „Оскар“ за „Спотлайт“. Според Deadline Сингър е работил по първия вариант на сценария години наред и септември месец най-накрая го е предал на продуцентите Фред Бърнър и Ейми Дърнинг. Paramount и Amblin пък потвърждават, че имат правата за създаването на биография на Бърнстийн и по-важното, за творчеството му.

Напомняме, че това няма да е режисьорският дебют на Брадли Купър, защото той е „A Star Is Born“ с Лейди Гага, който се очаква по кината тази година (и който беше представен на CinemaCon, където кадрите получиха много похвали и вече се носи така наречения „Oscar buzz“). Явно Купър се е справил достатъчно добре с първия си режисьорски филм, за да спечели доверието на Спилбърг, Скорсезе и останалите продуценти на „Bernstein“.

Не сме сигурни защо Бърнстийн изведнъж е толкова интересен за Холивуд (засиленият интерес включва и римейка на „Уестсайдска история“ на Спилбърг), но разбира се, това не е първият случай, в който пряко конкуриращи се проекти се борят за внимание и финансиране. Просто обикновено става дума за метеорити, застрашаващи планетата, или пък избухващи вулкани, не композитори от средата на 20 век. Не сме съвсем наясно и какво е положението с правата за музиката на Бърнстийн, но явно и двата проекта, които се подготвят в момента, са в сътрудничество с наследниците на композитора. Тепърва предстои да разберем дали и двата филма – „Bernstein“ и „The American“, ще ги бъде и ако да, то кога.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *