Изборът да преследваш актьорска кариера или да бъдеш асистент режисьор не е особено труден. Почти всички биха избрали първото. Но когато става дума за самия Станли Кубрик, дилемата става доста по-трудно разрешима.

След редица роли в театъра, телевизионни продукции и пълнометражни филми (в периода 1969 – 1975), Леон Витали получава най-важното обаждане в живота си. Агентът му съобщава, че е получил ролята на лорд Бълингдън в поредния шедьовър на Кубрик – „Бари Линдън” (1975). Чудесното разбирателство между двамата в този проект прави Витали незаменима част от редица други класики на гениалния режисьор – „Сиянието“, „Пълно бойно снаряжение“ и Широко затворени очи.

Сега, благодарение на новия документален филм „Filmworker“, получаваме любопитен поглед към съвместната им работа. В него е описана подробно кариерата на Витали, който очевидно е имал изключително интересната, но неописуемо трудна задача да работи с перфекционист. „Това, което Леон направи, бе нещо като саморазпятие“ споделя Матю Модайн в едно от интервютата. Вижте първия трейлър:

https://www.youtube.com/watch?v=PEZ2r1YGKSA

Filmworker“ изглежда наистина великолепно и за нищо на света няма да го пропуснем. Историята на човек, който не е особено познат, но има огромен принос за изграждането на едни от най-добрите персонажи и като цяло филмови произведения в историята на киното.

Филмът стана част от селекцията на миналогодишния фестивал в Кан (номинация в категория „Златно око“ за режисьора Тони Зиера), а световната му премиера ще се състои на 19 април във Франция. Надяваме се скоро да достигне и нашите киноекрани.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *