Покрай новината за предстоящата екранизация на втория роман на Ърнест Клайн „Armada“ се присетихме за „The Last Starfighter“, а предполагаме и вие – има доста прилики в сюжета, но не сме чели книгата на Клайн, така че няма да коментираме, а и сме сигурни, че той е голям фен на „The Last Starfighter“. Ние не сме си припомняли класиката от 1984 г. наскоро, но макар да става дума за очевиден „Star Wars“ „cash in“, имаме изключително добри спомени от филма и затова държим да отбележим евентуалния рибуут, който се готви.

Гари Уита, сценарист на „Rogue One: История от Междузвездни войни“ и „The Book of Eli“, обяви в своя туитър акаунт, че работи по рибуут на „The Last Starfighter“, при това заедно със сценариста на оригинала Джонатън Бетуел. Вижте оригиналния туит, както и втори, които включват доста приятни концептуални рисунки, създадени за Уита от един от художниците, работили по „Rogue One“.

Ето няколко коментара на Гари Уита за чувствата му към оригинала, проблемите на проекта и дали става дума за римейк или продължение:

Винаги е бил един от любимите ми филми. Много е специален за мен. Заедно с „Междузвездни войни“ е един от филмите, които са развълнували въображението ми като дете. Може би защото бях маниак на тема видеоигри тогава, но идеята за игра, която води до истинско космическо приключение, винаги ми се е струвала гениална…

Винаги когато съм повдигал темата за рибуут на срещи, хората се вълнуват, но след това казват, че е невъзможно, защото правата са пълна каша. Вярно е, че не е лесно, но доколкото разбирам (без да съм адвокат), Джон Бетуел все още държи част от правата и никой не може да направи филм без неговото участие. Аз се срещнах с него и след като спрях да го тормозя с фенбой въпросите си за оригинала, двамата се заговорихме как би изглеждала една нова версия. Оттогава сме прекарали толкова часове, работейки по проекта, че съм загубил бройката им, но вече имаме напълно разработена история, която е комбинация от рибуут и продължение. Според нас отдава почит на оригиналния филм и в същото време, предава щафетата на ново поколение…

Стараем се да го осъществим. Твърдо сме решени да успеем, по един или друг начин. В Холивуд винаги е трудно да твориш особено когато има и архаични проблеми с правата, но ние продължаваме да упорстваме. Това е урокът на „Starfighter“ – когато получиш шанс, трябва да се вкопчиш в него и да не пускаш.

Засега съдбата на проекта е доста несигурна и самият Уита признава, че с Бетуел трябва да оправят „малко от бизнес нещата“, преди да продължат напред и да осъществят рибуута на „The Last Starfighter“. Двамата явно са твърдо решени да успеят и са имали няколко срещи с Universal, но тепърва предстои да видим дали усилията им ще се увенчаят с успех. А дали въобще е нужно да се прави нов „The Last Starfighter“ филм е друг въпрос – споделете вашето мнение в коментарите.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

    1. 84-ta все пак, аз скоро го гледах и си ми подейства носталгично.
      На времето му бях голям фен, имах си плакат от PIF, и емблемата на флота.
      Но съм ЗА нова версия.

  1. Като хлапе съм го гледал поне десет пъти тоя филм. Извънредно тъп… ама носталгичен сай-фай траш. 🙂