В началото на януари научихме, че Кейт Бланшет ще бъде президент на журито на тазгодишното издание на фестивала в Кан, а вече е ясен и пълният списък с избраниците, които ще оценяват най-добрите постижения от 71-вото издание.

В списъка присъства Андрей Звягинцев, който грабна миналогодишната награда на журито и беше един от основните фаворити за „Златната палма“ със своя „Нелюбов“. Леа Сейду, която през 2013 си поделя „Златна палма“ за „Синьото е най-топлият цвят” с колежката си Адел Екзаркопулос и режисьора Абделатиф Кешиш. Тайванският актьор Чанг Чен, най-добре познат на публиката от „Тигър и дракон”. Ейва Дюверней, последно режисирала „Гънка във времето”. Френският режисьор Робер Гедигян, известен със социалната ангажираност на филмите си („Снеговете на Килиманджаро” дебютира преди 7 години на фестивала в Кан). Кристен Стюарт, чиито колаборации с Оливие Асаяс, „Clouds of Sils Maria” и „Personal Shopper” се състезават за „Златната палма“ през 2014 и 2016 г. Дени Вилньов, който последно се надпреварва в Кан през 2015 г. със „Сикарио“, a единствената му награда от фестивала е през 2008 г., когато печели наградата на Canal + с късометражния „Next Floor”. Последното попълнение към журито е певицата от Бурунди Каджа Нин.

Журито на фестивала всяка година се селектира от борда на директорите и включва различни артисти от света на киното, културата и изкуството, според цялостното им творчество. Всяка година президентът на журито е международно разпознаваема звезда от света на киното, каквато Кейт Бланшет несъмнено е.

Журито, предвождано от Бланшет, е отговорно за избора на най-добрия филм от официалната състезателна програма, който ще получи „Златна палма“ – най-престижната награда от фестивала в Кан. За приза тази година се борят 22 филма от 14 държави. Журито също така присъжда Голяма награда, Награда на журито, както и награди за: най-добър режисьор, най-добър сценарий, най-добър късометражен филм, най-добър актьор и най-добра актриса.

Междувременно върви и паралелната селекция на друго жури, „Особен поглед”, чийто президент тази година ще бъде Бенисио дел Торо. Секцията „Особен поглед” търси да награждава нестандартни филми, които показват по-специален поглед и окуражават иновациите и смелостта във филмовото изкуство. Тази селекция затвърждава Кан като фестивал, който набляга на киното като „изкуство”, търсейки „оригинални и различни филми”, които да получат световна изява. Журито на Дел Торо ще включва както професионалисти от киноиндустрията, така и журналисти, и студенти по кино. „Особен поглед” може да отличи общо три филма. Секцията ще включи 18 филма от 16 държави.

Друго жури, състоящо се от режисьори, филмови техници, френски и международни критици ще избере един филм от всички в състезателната програма за наградата „Златна камера“ – връчвана за дебютен филм на режисьор. Президент на това жури ще бъде Урсула Майер, режисьорка от Швейцария.

На паралелната секция на фестивала, Directors’ Fortnight, Мартин Скорсезе ще получи почетната награда „Златна каляска“. Тази година Кан отбелязва 50 години от създаването на тази секция.

Извън състезателната програма, зрителите на Кан ще видят „Соло: История от Междузвездни войни“, „Човекът, който уби Дон Кихот“ на Тери Гилиъм и най-новия филм на Ларс фон Триер – „The House That Jack Built“.

71-вото издание на Международния кинофестивал в Кан ще се проведе между 8 и 19 май.

плакат на кан 71

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 Comments

  1. Един от тия моменти, когато ми се иска да има Бог, да Му се помоля и да ми даде акредитация…

  2. Хубаво нещо са хубавите филмови фестивали.
    Тези симпатични членове на журито ще се счупят от работа, обаче.
    21 филма за 10-ина дена …

    Някой има ли опит като простосмъртен гост в Кан по време на фестивала ?
    Човек може сигурно да се организира, ако му се плаща хотел, и всичко друго, което върви като разходи. Но се искат ресурси за подобно хоби и прецизно планиране на прожекции и кога и как да се купят билети онлайн.

    В Берлин през февруари онлайн билетите за някои (повечето) филми свършваха не за минути, а за секудни :). Имаше чудни филми за които никой не чува нищо впоследствие, …Изобщо градът заживява с фествивала – и хубавото кино става масово развлечение и занимание. Това, което се вижда по телевизора е една много малка част от това, което голям брой хора могат да изживеят и видят. Затова любителите извън индустрията, които живеят в Берлин, Кан, Венеция и т.н. или са в градове от които могат да отидат за няколко дни, са в позиция да могат да подхранват безрезервно и от извора вярата си в хубавото кино. Публиката категорично има нужда от него. И то може да даде много.

  3. баси журито – президент му е Кейт Бланшет, а редови членове – Дени Вилньов…и Звягинцев.

    пълен ташак.