През 2015 г. документалният сериал на Netflix „Making a Murderer“ се превърна в истински феномен и си спечели огромен брой фенове, сред които и нас самите – силно го препоръчваме, но отнесе и доста критики, че историята на Стивън Ейвъри е представена едностранчиво и важни улики са били пренебрегнати. За незапознатите, „Making a Murderer“ проследява историята на Ейвъри, който е осъден за изнасилване и опит за убийство и след 18 години в затвора, присъдата му е отменена заради оневиняващо ДНК изследване. Само две години по-късно той е арестуван за убийство и през 2007 осъден на доживотен затвор.

Най-основните критики към сериала на Лора Рикарди и Мойра Демос бяха, че е прекалено едностранчив и пропуска улики и сериозни доказателства, които представят малко по-различна картина на Ейвъри и убийството. Рикарди коментира обвиненията по следния начин:

Ние не сме прокурори, не сме и адвокати по защитата, не целим да осъдим или да оневиним някого… Разбира се, че не сме включили всички доказателства. Нямаше друг начин. Това не е дело, а филм. Въпросът е дали пропуснатото е важно. Отговорът е не.

Сега научаваме, че се готви нов документален сериал и още от заглавието си личи на „чия страна“ ще е той – сравнете „Convicting a Murderer“ с „Making a Murderer“ и добивате представа за различната гледна точка. Според официалната информация създателят на „Convicting a MurdererШон Рех ще има „пълен достъп до прокурора Кен Крац, главния следовател Том Фасбендър и други важни участници в делото“. Според самия Рех:

При създаването на „Making a Murderer“ много от полицейската страна на историята не е представена в сериала – не са можели или не са искали и резултатът е едностранчив анализ на случая… Новият документален сериал ще представи случая и обвиненията към полицията от по-обща перспектива. Също така ще представи на зрителите травмата от това обществото да те заклейми като виновен и злодей.

Трябва да признаем, че много ни харесва идеята да видим друга гледна точка към събитията и участниците в тях – точно защото адски много харесваме „Making a Murderer“, ще ни е интересно да видим и това своеобразно продължение. Надяваме се само да не отстъпва или поне да се доближава като качество и ще сме доволни. Дано и впоследствие оттегленото признание на племенника на Ейвъри, Брендън Даси, отново да е засегнато – за нас това беше един от най-силните и интересни моменти от финалните епизоди. Ето какво обещава режисьорът на сериала Шон Рех:

Ние се борим за истината. Ще представим всички доказателства в делото на Ейвъри от гледната точка на прокурорите и защитата. Ще видим дали зрителите ще са на същото мнение като преди години, когато гледаха първия сезон на „Making a Murderer“.

Convicting a Murderer“ все още не е намерил разпространител – наивно ли е да се надяваме Netflix да го приюти? Ще се получи доста интересна програма, имайки предвид, че те подготвят и втори сезон на „Making a Murderer“, в който продължават да следят Ейвъри и Даси. Единственият недостатък и на двата проекта е, че най-вероятно ще мине доста време преди да ги видим на екран. Едва ли ще се доближат до 10-те години на първия сезон на „Making a Murderer“, но не ги чакайте много скоро. Ще ви държим в течение.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. „Making a Murderer“ е чутовен сериал! Много интересно каква ще е гледната точка на полицията и обвинението. В „Making a Murderer“ изглеждаха просто жалки, затова е хубаво, че ще получат терен за отговор, така да се каже.

  2. Вече ни се подиграват… никакъв шанс да се навакса с всичко яко деа 🙁