След едно видео зад кулисите и скорошните телевизионен спот и плакат, отново е ред за по-сериозен поглед към очакваната с голям интерес, подготвяна от Стивън Спилбърг екранизация на фантастичния young adult роман на Ърнест Клайн Играч първи, приготви се“. Късно снощи Warner Bros. представиха нов пълен трейлър на филма, който, ако не сте чели книгата, ще ви даде най-ясна представа (поне според нас) за основните теми и механиката на действието. Разбира се, рекламата отново е тъпкана с попкултурни препратки и ако имате време, може да се позабавлявате да ги откривате.

Припомняме, че действието на „Играч първи, приготви се“ се развива през 2044 година, когато светът тъне в руините на всеобща екологична и икономическа криза и по-голямата част от времето си хората прекарват в идилична виртуална реалност, наречена ОАЗИС. Главен герой е тийнейджърът Уейд Уотс, чиято мечта е да открие трите ключа, скрити някъде из безбрежния свят на ОАЗИС от ексцентричния му създател – Джеймс Холидей. Открилият ключовете ще стане притежател на ОАЗИС и това е притегателната сила, заради която в търсенето се включват безброй хора и организации, включително и гигантска влиятелна корпорация, която иска да монетаризира виртуалната реалност.

Вижте новия трейлър.

Come with me! Ами, няма как да не дойдем. За нищо на света не бихме пропуснали развлекателна фантастика, която е „любовно писмо“ към 80-те години и най-вече към творчеството на Стивън Спилбърг, при това режисирана от Спилбърг. Това е времето, в което сме отрасли, и това е режисьорът, който в най-голяма степен е белязал детството ни. Освен това рекламите изглеждат чудесно, а ни се струва, че и част от основните теми са доста актуални днес (и ще стават още по-актуални в бъдеще), което е допълнителен плюс. Така че сме на линия.

В добавка вижте малко по-подробен синопсис (взет от българското издание на романа), а веднага след него ще откриете поредица character постери, представящи главните действащи лица във филма и техните аватари.

През 2044 година реалността представлява грозна картинка и всички хора прекарват времето си във виртуален свят на име OASIS, като по този начин избягват енергийната криза и главоломното нарастване на населението. Създателят и собственик на софтуера, който поддържа гигантската игрова платформа, умира. Оказва се, че той е завещал несметните си богатства на онзи, който успее да открие всички следи, оставени в системата, да събере определен брой ключове и да разкрие посланието, скрито зад три „врати”.

Парите са много и това променя света: хората изоставят всичко в търсене на следите, но за да ги открият, трябва да се превърнат в експерти на тема „поп-културата на 80-те”. Защото всичко от 80-те – от телевизия до музика и кино, е било в основата на израстването на създателя на OASIS. Смъртта му неволно трансформира жадните за наследство в спецове по история.

Тийнейджърът Уейд Уотс се натъква на първата следа, но скоро бива обкръжен от играчи, които са готови да го убият, за да се доберат до наградата. За да оцелее, Уейд трябва да спечели и да се изправи срещу реалния свят, от който винаги е искал да избяга.

плакат jogadornumeroum-02 плакат rpo-6 jogadornumeroum-05 jogadornumeroum-04 jogadornumeroum-03

Режисьор на „Играч първи, приготви се“ („Ready Player One“) е Стивън Спилбърг, а сценаристи са Зак Пен и Ерик Ийсън по романа на Ърнест Клайн. В главните роли ще видим Тай Шеридан, Оливия Кук, Хана Джон-Камен, Бен Менделсон, Марк Райлънс, Саймън Пег и Т. Дж. Милър.

Премиерата е 30 март 2018.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 Comments

  1. Неотдавна прочетох книгата – пияртна, макар и нищо кой знае какво.
    Прави впечатление обаче, поне на база трейлъри, че филмът доста ще се различава от книгата.

    1. Аз намирам разлики по аватарите, както и главните герои (и пича и девойката са грозновати в книгата), но останалото си е като в книгата

  2. Деба, по инерция гледах трейлъра и сега съжалявам, не искам да знам за някои от cameo-тата.

  3. И аз наскоро четох книгата, от трейлъра виждам, че ще има съществени разлики в сюжета… за добро и лошо.
    Притесняваме, че няма да бъдат засегнати важни теми от книгата.
    Дано само не се развие сюжета тип Матрицата с избрания, който ще спаси света.