За прекрасно настроение в първата седмица на новата година предлагаме една бърза разходка до магични свят на японската анимация. Традициите на Studio Ghibli са живи, пренесени от няколко майстора на четката в новото студио „Ponoc”. Споделяли сме подробности за работата по „Mary and the Witch’s Flower”, а преди няколко месеца филмът се появи на кино в Япония, Тайван и Тайланд, Сингапур и Малайзия, като през есента беше показан на фестивали в Щатите, Южна Корея и Австралия. През януари предстои пускането му на екран в Австралия, Нова Зеландия, Канада и Щатите – и именно по този повод ни попадна леко попроменен трейлър, озвучен на английски език.

Ако също като нас сте почитатели на анимацията във всичките й стилове и жанрови разновидности, предлагаме ви да хвърлите един поглед – заслужава си!

За разлика от спецовете по филмови новини отвъд Океана, нас не ни притеснява „родството” на визията с познатите творби на Ghibli – напротив, радваме се, че традицията е продължена, благодарение на нестихващия ентусиазъм на хората, посветили живота си на рисуваното кино. „Mary and the Witch’s Flower” е адаптация по книгата на Мери СтюартThe Little Broomstick”, режисурата е в ръцете на опитния майстор Хиромаса Йонебаяши („The Secret World of Arrietty”, „When Marnie Was There”), а сценарият е съвместно дело на режисьора и Рико Сакагучи („The Tale of the Princess Kaguya”).

Постерът на филма, който виждаме заедно с трейлъра, очевидно е подготвен за разпространение във всички англоезични територии – и се очаква да привлече вниманието на възможно най-голям брой деца и техните родители.

плакат

Мери е обикновено момиче, изпратено на село при възрастната си леля Шарлът – по всичко изглежда, че не може да намери нито много нови приятели, нито приключения. Тя решава да последва една тайнствена котка, която потегля към близката гора, и нещеш ли – там открива една стара метла и странно цвете, с което може да се лети през нощта. То разтваря цвят веднъж на седем години, при това – само в тази гора. Цветето и метлата изстрелват Мери отвъд облаците, далече към училището Ендор – колеж, в който се изучава магия, а негови ръководители са директорката Мадам „Mumblechook” и супер-умният доктор Дий. Ужасни неща се случват в училището, а след като Мери си позволява да излъже, тя е принудена да рискува живота си, за да оправи създалата се бъркотия…

Няма да се откажем от все по-избледняващата надежда да видим подобни филми на екран у нас, защото вярваме в добрия шанс и обичаме безрезервно анимацията. За щастие на американските киномани (макар че колко от тях ще рискуват да отидат на японска анимация?…), „Mary and the Witch’s Flowerще се появи в (сравнително ограничено) разпространение от 18 януари 2018. Завиждаме им, то е ясно.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *