През последните години творбите на американския писател Филип Рот, който е сред модерните класици на националната им литература, масово получиха екранизации. „The Humbling” с Ал Пачино, „Американски пасторал” на Юън Макгрегър и „Възмущение” с Логан Лърман и Сара Гадон обаче няма да останат единствените истории на Рот, оживели на големия екран.

В интервю с New York Times стана ясно, че в момента се работи по шест телевизионни епизода, които ще поберат романа му „The Plot Against America”, който като концепция малко се доближава до алтернативната история на „The Man In The High Castle”. Отговорник за реализирането на проекта ще бъде Дейвид Саймън („The Wire”), който съвсем скоро пожъна добри отзиви за „The Deuce” с Джеймс Франко и Маги Джиленхол. Тъй като не е ясно дали покрай обвиненията в сексуален тормоз срещу Джеймс Франко HBO няма да прекратят сериала, съвсем нормално е Саймън да се ориентира към друг проект. Предлагаме ви малко информация за романа „The Plot Against America”, взета от сайта на издателство Colibri, които издават Рот на български (надяваме се и това му произведение скоро да види бял свят у нас.

В своята автобиография американският историк Артур Шлезинджър-младши твърди, че по време на президентските избори през 1940 г. крайно консервативните сенатори са искали да издигнат кандидатурата на летеца Чарлс Линдберг срещу тази на Франклин Д. Рузвелт. Прочитайки това изречение, Филип Рот си представя съвсем различна историческа реалност за една Америка, чийто президент по време на Втората световна война не е Рузвелт, а Линдберг, който влиза в антисемитски съюз с Хитлер.

Звучи ни адски обещаващо, с единствената уговорка, че всичко, което в момента излиза от Холивуд е до такава степен заредено с политически послания срещу Доналд Тръмп, че започва доста да ни дотяга, а понякога дори компрометира и въздействието на художественото произведение. Надяваме се случаят да не е такъв. Ще ви съобщим за проекта отново при появата на трейлър.

27576

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *