Една биографична история закри тази година филмовия фестивал в Глазгоу, а старта на разпространението й по кината започва през 2018 година – филмът се нарича „Mad to be Normal”, а в главните роли са ангажирани Дейвид Тенант и все по-„горещата” Елизабет Мос. Сценарист и режисьор на драматичната история е Робърт Мълан, а в центъра й са световно известният шотландски психиатър Роналд Дейвид Лейнг и неговата уникална общност в Кингсли Хол, източен Лондон, през 60-те години на ХХ век. Първият поглед към трейлъра на тази провокация е осигурен от Empire.

Свободомислещият доктор е специалист по психози, който е готов безкомпромисно да скандализира научните среди в желанието си да осигури на всички пациенти адекватно лечение, независимо от това колко отчайваща е тяхната диагноза. Лейнг смята, че причините за сериозни душевни дисфункции трябва да се търсят в екзистенциалната философия, което е в противоречие с „ортодоксалната” психиатрия. В опит да намери правилен подход към лечението на своите пациенти, Лейнг използва и LSD. Ето какво гласи официалният синопсис на историята:

Няма по-завладяващ и противоречив образ във времето на бунтовните 60-те години от шотландския психиатър Р. Д. Лейнг. Наречен „белият Мартин Лутър Кинг” и „висшият отец на анти-психиатрията”, Лейнг е прочут колкото Дилан. През 1965 година той организира общност в Кингсли Хол, източен Лондон, където се лекуват без медикаменти хора, сериозно болни от шизофрения. Неговите методи, сред които са включени експерименти с LSD, както и практикуване на самолечение, известно като „метаноя”, му извоюват сред медицинските кръгове славата на опасен радикал. „Mad To Be Normal” предлага сериозен поглед към експеримента на Лейнг в Кингсли Хол, с удивително изпълнение от страна на Дейвид Тенант, който буквално влиза под кожата на невероятния доктор и пресъздава усещането за специфичния чар на доктора, както и за комбинацията между интелигентност и арогантност, които му извоюват колкото възхвали, толкова и хули. Филмът пресъздава в цялост неговия образ – и като човек, с който съвсем не е лесно да се общува, когато са намесени лични чувства, и тази трудност изпитва най-вече неговата любовница Енджи (Елизабет Мос). Великолепният актьорски екип включва и страхотните майстори на образи Майкъл Гембън и Габриел Бърн.

503791

Mad To Be Normal” ще се появи в платформите за VOD на 16 февруари, 10 дни по-късно се очаква и в киносалоните на Великобритания.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments