Вълнуваме се от предстоящата телевизионна екранизация на романа „Ужас” на Дан Симънс, защото книгата беше едно от най-потапящите литературни преживявания, които сме имали през последните години. Базиран по действителната история с изчезването на експедицията, водена от сър Джон Франклин, историята на Симънс бавно преминава към фантастиката и ужаса, създавайки незабравимо смразяваща атмосфера.

Писали сме вече няколко пъти за проекта – във връзка с обявяването му и по случай съвсем скорошната радостна вест, че епизодите ще получат глобално разпространение. Знаем също така, че в ролята на Франсис Крозиър ще влезе Джаред Харис, а самият Джон Франклин ще бъде изигран от Кирън Хайндс („Игра на тронове“, „Рим“).

Припомняме ви официалния синопсис на книгата, след което можете да видите въпросния трейлър:

Неописуем ужас дебне експедицията, предвождана от сър Джон Франклин из ледените пустини на Арктика. Според историческите данни през 1845 г. той и подчинените му смелчаци се отправят из смразяващите простори на Полярния кръг в търсене на легендарния Северозападен проход – морски път, съединяващ Атлантическия и Тихия океан… Ала нито един от 128-те души не се завръща.

Странното им изчезване остава загадка и до днес, но сега мистерията е разплетена от въображението на Дан Симънс – чудовищният му талант, доказан с мащабни творби като „Хиперион”, „Олимп” и „Лешояди”, изплита неустоима комбинация от исторически факти и жанрова фантазия сред безкрайните ледове на една от най-негостоприемните за човека територии на планетата.

https://www.youtube.com/watch?v=35zwTLaLRNw

Наистина няма как да отсъдим за качествата на продукцията от краткия тийзър, който сам по себе си като монтаж е ужасен. Самите кадри не са толкова зле и сякаш адекватно пресъздават духа и атмосферата на романа. Надяваме се от AMC, чийто  хитов хорър сериал „The Walking Dead“ им даде добра основа за развитие, наистина да са се постарали за този проект и да не ни пробутват евтини номера, с каквито беше тъпкан „Табу“.

Десетте епизода на „Ужас” се очакват на 26 март догодина, което леко ни разочарова, защото ни се искаше да ги изгледаме в следващите няколко месеца, когато е най-суровият студ. Ще ви информираме веднага при появата на по-пълен трейлър, като междувременно ви оставяме с няколко снимки, последната от които доста ни радва:

the-terror the-terror-amc the-terror-series the-terror-tv-show

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

7 Comments

  1. Имам приятел, който е работил по сериала и ми каза, че е щял да бъде страхотен! 🙂

  2. Таз книга струва 30 лв. с меки корици… докато събера да я купя, ше излезе втори сезон 😀
    Надъхва тийзърчето, има леко документално усещане в някои от кадрите и леко лъха на евтиния… ама все пак надъхва!

  3. УЖАС………..
    Торално съм разочарован. Кадрите изглеждат ужасяващо евтино и отвратително. Студент от НАТФИЗ би се справил по добре.
    Монтажът в Ужасяващ, а като гледам и актьорската игра ще бъде на същото ниво… Ужасяваща…

    Книгата не го заслужава. Дан Симънс не го заслужава. Ние не го заслужаваме…………

    П.С. По добре да не пипат Хиперион/Ендимион-а! Моля те Господи ти който си на небето, Да се свети Името ти Господне не им позволявай да го пипат!

    1. Не знам какво гледаш,точно от този тийзър не виждам нищо чак толкова плашещо…предполагам,че и други ще се съгласят с мен.